Închide

Apple a stârnit o adevărată furtună în industria tehnologică, prin sistemul Child Safety

Avatar
Facebook Vs Apple

Sursa foto: BBC.

Timp de citire: 4 minute

Decizia gigantul tehnologic american Apple de a implementa un nou sistem automat de identificare a fotografiilor care ilustrează situații de abuz sexual asupra copiilor pe dispozitivele utilizatorilor americani, botezat Child Safety, a stârnit un val de controverse și critici. Lăudată de unele voci din establishment-ul politic, mișcarea Apple a fost primită cu îngrijorare de alte mari companii din industrie, precum și de organizații și cercetători care se ocupă de confidențialitatea datelor personale ale utilizatorilor.

Principala îngrijorare provine din faptul că tehnologia ar putea fi extinsă și utilizată de guvernele autoritare pentru a-și spiona propriii cetățeni.

Șeful WhatsApp, Will Cathcart, a fost unul dintre primii executivi din conducerile marilor companii tehnologice care a comentat despre decizia Apple, spunând că este ”extrem de îngrijorătoare”, scrie BBC.

Instrumentul conceput de inginerii Apple pentru a detecta imagini care ar putea constitui situații de abuz sexual asupra copiilor, numit ”neuralMatch”, va scana imaginile înainte de a fi încărcate pe iCloud. Dacă va identifica ceva suspect, imaginea va fi analizată și de un recenzor uman. Dacă pornografia infantilă este confirmată, contul utilizatorului va fi dezactivat și va fi notificat Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați (National Center for Missing and Exploited Children – NCMEC).

Compania susține că noua tehnologie oferă avantaje semnificative de confidențialitate față de tehnicile existente anterior, întrucât Apple va afla informații exclusiv despre fotografiile utilizatorilor dacă aceștia dețin în contul lor de iCloud o serie de materiale identificabile drept descriind situații de abuz sexual asupra copiilor.

Șeful WhatsApp nu a părut convins de argumentele rivalilor săi și spune că sistemul

“…ar putea fi foarte ușor utilizat pentru a scana conținutul privat pentru orice lucru pe care ei sau vreun guvern oarecare decide să îl controleze. Să fie limpede: țările în care se vând iPhone-uri au deja definiții extrem de diferite în legătură cu ceea ce se consideră a fi «acceptabil»”.

El a mai spus că sistemul WhatsApp de identificare a materialelor care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor a raportat deja peste 400.000 de cazuri Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA – NCMEC, fără a încălca criptarea.

Electronic Frontier Foundation, o organizație americană de pionierat în domeniul luptei pentru confidențialitatea datelor utilizatorilor de servicii de internet, consideră că acest compromis pe care Apple a ales să-l facă în privința protecției confidențialității reprezintă ”un șoc pentru utilizatorii care și-au pus toată încrederea în conducerea companiei, care le promisese confidențialitate și securitate a datelor personale”.

Laude pentru sistemul Apple s-au auzit aproape numai dinspre politicieni.

Sajid Javid, secretarul de stat pentru sănătate din Marea Britanie (omolog al unui ministru al sănătății), a declarat că este timpul ca și alții, în special Facebook, să urmeze exemplul celor de la Apple.

Senatorul american Richard Blumenthal a lăudat, de asemenea, decizia Apple, numind-o ”un pas binevenit, inovator și îndrăzneț, care arată că putem să ne protejăm deopotrivă copiii și drepturile noastre fundamentale de confidențialitate”.

Apple și Facebook, marii rivali care se înghiontesc pe sub masă

Dezbaterea a reliefat un lucru știut de dinainte: Facebook și Apple se disprețuiesc reciproc, iar antipatia dintre cei doi giganți tehnologici a fost adâncită în ultimele luni tocmai din cauza pozițiilor opuse pe care le-au adoptat în privința confidențialității datelor utilizatorilor.

Tim Cook de la Apple a marșat în mod constant pe primatul confidențialității. Nu a fost deloc zgârcit cu cuvintele când a venit vorba să-i critice pe cei de la Facebook pentru modelul lor de afaceri, care nu dă doi bani pe confidențialitatea datelor utilizatorilor. În definitiv, însăși ideea de bază a afacerii Facebook este vânzarea la grămadă a datelor personale către terți – agenții de marketing și publicitate online și advertiseri.

O noutate în noua actualizare a iOS-ului Apple a fost introducerea unei întrebări către utilizatori dacă sunt de acord să fie urmăriți pe internet, în anumite situații, atunci când descarcă o nouă aplicație.

Pentru Facebook, această întrebare a declanșat semnalul de alarmă, avertizându-și acționarii că le-ar putea afecta profiturile.

Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că șeful de la WhatsApp, aplicație deținută de Facebook, a ieșit public atât de dur împotriva noului sistem al Apple.

În cheie cinică, anunțul Apple este o șansă pentru Facebook să le atragă atenția utilizatorilor că nici Apple nu este atât de interesată de confidențialitate pe cât îi place să susțină.

Însă șeful de la WhatsApp nu este singur în corul de critici al Apple.

Există unele îngrijorări foarte pertinente că această tehnologie, ajunsă în mâini greșite, ar putea fi utilizată de guverne pentru a-și spiona cetățenii.

O scrisoare deschisă semnată de circa 4.000 de cercetători și oameni de știință în domeniul tehnologiei cere ca Apple să își reconsidere noua măsură anunţată în cadrul programului Child Safety, întrucât scanarea nediscriminatorie a fotografiilor a milioane de utilizatori şterge cu buretele progresele făcute în aceste zone în ultimele zeci de ani.

“Este o idee absolut îngrozitoare, deoarece va duce la supravegherea în masă a telefoanelor şi laptopurilor noastre”, spune Ross Anderson, profesor de inginerie de securitate, unul dintre principalii opozanţi ai noului plan Apple.

În mod oficial, Facebook a transmi, în termeni relativ incerți, că crede că această viziune a securității confidențialității online este ”periculoasă” și ar trebui să fie oprită.

scroll to top