Apple, plângere în justiție din cauza unei unelte de tracking instalate automat pe telefoane


Autor:    -  
Max Schrems
Max Schrems, fondatorul Noyb. Sursa foto: Tiroler Tageszeitung.

Timp de citire: 2 minute

Un grup de utilizatori Apple, condus de activistul austriac Max Schrems, dedicat cauzelor privind protecția datelor personale, a depus luni plângeri la autoritățile germane și spaniole de protecție a datelor cu privire la un instrument de tracking online al Apple, susținând că acesta permite iPhone-urilor să stocheze datele utilizatorilor fără consimțământul acestora, cu încălcarea legislației europene.

Este prima acțiune majoră împotriva grupului tehnologic american în ceea ce privește normele de confidențialitate în vigoare în Uniunea Europene.

Numele organizației – Noyb – reprezintă acronimul expresiei englezești ”None of your business!”, care s-ar traduce drept ”Nu e treaba ta!”

Apple nu a dorit să comenteze asupra subiectului, notează Reuters.

Anterior, gigantul tehnologic californian susținea că oferă utilizatorilor un nivel superior de protecție a confidențialității datelor. Compania a mai anunțat că își va întări regulile în această privință, după lansarea noului său sistemului de operare iOS 14, programată inițial în această toamnă, dar amânată ulterior până la începutul anului viitor.

Plângerile asociației Noyb (Centrul European pentru Drepturi Digitale), condusă de Max Schrems, au fost depuse împotriva utilizării de către Apple a unui cod de tracking generat automat pe fiecare iPhone atunci când este configurat, așa-numitul Identifier for Advertisers (IDFA).

Codul, stocat pe dispozitiv, permite Apple și unora dintre terți să urmărească preferințele de consum și comportamentul online al utilizatorului, esențiale pentru terți, precum Facebook, în trimiterea de reclame direcționate.

”Apple plasează coduri comparabile cu cookie-urile în telefoanele sale, fără niciun acord al utilizatorului. Aceasta reprezintă o încălcare clară a legilor privind confidențialitatea din Uniunea Europeană”, a declarat avocatul Noyb, Stefano Rossetti.

Rosetti a făcut referire la Directiva UE privind confidențialitatea electronică, text care prevede consimțământul prealabil necesar al utilizatorului pentru instalarea și utilizarea acestor informații.

Noile reguli pe care le promite Apple nu ar schimba acest lucru, urmând să restricționeze doar accesul terților la aceste date, nu și al celor de la Apple.

Pentru Apple, piața europeană reprezintă circa un sfert din piața sa globală, potrivit unui raport al companiei de cercetare Counterpoint Research.

Plângerile Noyb au fost depuse la autoritățile de profil din Berlin și Spania, în numele unor utilizatori germani și spanioli. În Germania, spre deosebire de Spania, fiecare stat federal are propria autoritate de protecție a datelor.

Rossetti a spus că acțiunea nu își propune aplicarea unor amenzi mari împotriva Apple, ci vizează mai degrabă stabilirea unor principii clare, care să statueze că ”activitatea de tracking trebuie să fie excepția, nu regula”.

”IDFA nu trebuie doar să fie restricționat, ci șters definitiv”, a mai spus el.

Autoritățile naționale pentru protecția datelor au puterea de a amenda direct companiile pentru încălcarea legislației europene în temeiul Directivei ”E-Confidențialitate” a Uniunii Europene.

Noyb, care a depus mai multe plângeri împotriva Facebook și Google în Irlanda, a criticat în repetate rânduri autoritățile naționale de profil că tărăgănează procesele. De această dată, reprezentanții organizației au declarat că speră ca autoritățile spaniole și germane să acționeze mai rapid.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!