Închide

Apple renunță să mai dezvolte o mașină electrică autonomă

Avatar
apple logo on glass window

Fotografie de Laurenz Heymann pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Apple a întrerupt lucrările la “Project Titan”, despre care se zvonea, încă din urmă cu 10 ani, că ar urma să dezvolte o mașină electrică autonomă.

Compania ar fi dat vestea marți, la nivel intern, și a declarat că o bună parte dintre cei 2.000 de angajați ai acestui department vor fi redirecționați către echipele pentru dezvoltarea inteligență artificială generative, scrie Bloomberg.

Directorul operațional al Apple, Jeff Williams și Kevin Lynch, unul dintre reprezentații proietctului Titan, au informat angajații cu privire la întreruperea proiectului. Publicația adaugă că vor avea loc și disponibilizări, dar nu este clar câți angajați vor fi afectați.

Zvonurile asurpa eforturilor Apple de a-și construi propria mașină electrică au circulat în ultimii ani de zile. La începutul acestei luni, Wired a transmis că Apple a testat anul trecut o tehnologie de conducere autonomă pe care a dezvoltat-o iar Bloomerg a relatat că Apple a amânat lansarea preconizată a mașinii până în 2028.

Zvonurile despre acest proiect au apărut pentru prima dată în 2015 când Apple a angajat o serie de profesioniști din domeniu pentru dezvoltarea proiectului, inclusiv fostul director de software Autopilot de la Tesla.

Proiectul Titan s-a confruntat cu dificultăți majore încă din 2021 când presupusul șef al departamentului auto al Apple, Doug Field, și-a dat demisia.

Între timp, alte rapoarte au sugerat că mașina, despre care se zvonea că va rămâne sub pragul de 100.000 de dolari, nu va veni cu capacitățile avansate de conducere autonomă.

Orientarea resurselor sale către tehnologia inteligenței artificiale este o miză importantă pentru Apple, având în vedere cheltuielile zilnice de milioane de dolari pentru antrenarea unui model propriu de AI, numit Ajax. Directorul general al Apple, Tim Cook, a confirmat recent, de asemenea, că Apple va lansa funcții de inteligență artificială generativă “mai târziu în acest an”, în timp ce zvonurile indică faptul că firma testează actualizări AI pentru aplicațiile Spotlight și Xcode.

Cu toate că Apple pare să fi abandonat ideea vehiculelor electrice autonome, rivalul Sony, în colaborare cu Honda încă lucrează pentru a iniția o sesiune de precomenzi pentru mașinile lor electrice Afeela cu funcții autonome în America de Nord anul viitor, înainte de o lansare programată pentru 2026.

scroll to top