Închide

Ar putea inteligența artificială să pună capăt testelor pe animale?

Avatar
rat, desktop backgrounds, hd wallpaper

Fotografie de niki_emmert pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

De la iubitorii de animale până la tehnicienii de laborator, nimeni nu se bucură să supună animalele la teste științifice. În schimb, procedura se face pentru a se asigura că medicamentele și alte substanțe sunt sigure pentru o eventuală utilizare umană.

Cercetătorii au căutat de mult timp alternative fără implicarea animalelor. Sistemele de inteligență artificială (AI) accelerează acum această activitate, transmite BBC.

Una dintre aplicațiile AI în acest domeniu este simplă, dar se pare că se dovedește a fi eficientă – utilizarea acesteia pentru a căuta prin toate rezultatele testelor pe animale existente și disponibile la nivel mondial, pentru a preveni necesitatea unor noi teste inutile.

Acest lucru este util, deoarece pentru oamenii de știință poate fi dificil să treacă prin zeci de ani de date pentru a găsi și analiza exact ceea ce caută, spune Joseph Manuppello, analist principal de cercetare la Physicians Committee of Responsible Medicine, o organizație non-profit din SUA.

„Sunt foarte entuziasmat de aplicarea modelelor de inteligență artificială precum ChatGPT pentru a extrage și sintetiza toate aceste date disponibile și pentru a le valorifica la maximum”, spune el.

Thomas Hartung este profesor de toxicologie la Universitatea Johns Hopkins din SUA și, de asemenea, director al Centrului pentru alternative la testarea pe animale. El spune: „Inteligența artificială este la fel de bună ca un om, sau chiar mai bună, la extragerea informațiilor din documentele științifice”.

În ceea ce privește testele actuale pe animale, profesorul Hartung spune că necesitatea de a verifica noile substanțe chimice este unul dintre motivele principale. Și cu peste 1.000 de astfel de compuși noi care intră pe piață în fiecare an, există o mulțime de compuși care trebuie testați.

Prof. Hartung spune că sistemele de inteligență artificială antrenate încep să fie capabile să determine toxicitatea unei noi substanțe chimice.

„Având la dispoziție instrumente prin care putem apăsa un buton și obținem o evaluare preliminară, care ne oferă unele semnale de «iată o problemă»… va fi extrem de util.”

Prof. Hartung adaugă că, deși sistemele software sunt folosite de mult timp în toxicologie, AI oferă un „salt enorm înainte” atât în ceea ce privește puterea, cât și acuratețea. „Acest lucru creează brusc oportunități care nu existau înainte”, spune el, adăugând că AI este acum implicată în fiecare etapă a testării toxicității. AI este folosită chiar și pentru a crea noi medicamente în primul rând.

Sistemele de AI nu sunt perfecte în determinarea siguranței chimice, desigur. Una dintre probleme este fenomenul cunoscut sub numele de părtinire a datelor.
Un exemplu în acest sens este cazul în care un sistem de inteligență artificială și algoritmul său au fost instruiți folosind date de sănătate provenite predominant de la un grup etnic. Riscul este ca concluziile sale sau calculele să nu fie pe deplin adecvate pentru persoanele de altă origine etnică.

Dar, după cum subliniază profesorul Hartung, testarea medicamentelor pentru oameni pe animale este uneori de puțin folos.

De exemplu, medicamentul pentru artrită Vioxx a trecut de etapa de testare pe animale, pentru ca apoi să fie retras de la vânzare după ce studiile au arătat că utilizarea pe termen lung de către oameni a dus la un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Pe de altă parte, unele medicamente utilizate pe scară largă ar fi eșuat în testele pe animale, cum ar fi analgezicul aspirină, care este toxic pentru embrionii de șobolan.
Prof. Hartung concluzionează că, într-o serie de cazuri, AI se dovedește deja a fi mai precisă decât testele pe animale.

Un proiect de inteligență artificială care se construiește pentru a încerca să înlocuiască necesitatea viitoarelor teste pe animale se numește AnimalGAN. Dezvoltat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, software-ul își propune să fie capabil să determine cu exactitate modul în care șobolanii ar reacționa la orice produs chimic dat.
Inteligența artificială a fost antrenată folosind date de la 6.442 de șobolani reali în 1.317 scenarii de tratament.

Un proiect internațional similar, numit Virtual Second Species, creează un câine virtual cu inteligență artificială, care este antrenat folosind datele din rezultatele testelor istorice ale câinilor.

Cathy Vickers este șefa departamentului de inovare din cadrul Centrului național britanic pentru înlocuirea, perfecționarea și reducerea utilizării animalelor în cercetare, care face parte din acest proiect.

Ea explică faptul că, în prezent, noile medicamente sunt testate mai întâi pe șobolani și pe câini pentru a se verifica potențiala toxicitate, înainte de a începe testele pe oameni.

În viitor, principala provocare pentru testarea AI este obținerea aprobării de reglementare. Dr. Vickers recunoaște că „acceptarea deplină va dura ceva timp”.

Cu toate acestea, Emma Grange, director al departamentului de știință și reglementare al grupului de presiune Cruelty Free International, susține că ar trebui depuse toate eforturile pentru a asigura eliminarea treptată a testelor pe animale.

„În acest moment, nu este clar cum sau dacă noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, ar putea contribui la eliminarea efectivă a testelor pe animale, mai degrabă decât la reducerea sau perfecționarea acestor teste”, spune ea.
„Dar știm că utilizarea animalelor ca modele pentru protecția sănătății umane și a mediului este o știință depășită și sperăm că, în cele din urmă, AI poate juca un rol în tranziția către renunțarea la utilizarea animalelor în orice test sau experiment.”

Cu toate acestea, Kerstin Kleinschmidt-Dorr, director veterinar la compania farmaceutică germană Merck, spune că testele pe animale nu pot dispărea peste noapte. Firma sa este unul dintre sponsorii proiectului Virtual Second Species.

„Utilizarea animalelor este necesară și din motive întemeiate, obligatorie în multe aspecte”, spune ea. „Dar noi credem într-un viitor în care vom identifica soluții mai bune fără teste pe animale pentru problemele nerezolvate care le necesită astăzi.”

scroll to top