Închide

Pregătiți-vă de turbulențe! Inflația anualizată ”la poarta fabricii” a ajuns la aproape 50%

Avatar
animals, monkeys, baboon

Fotografie de blende12 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preţurile producţiei industriale pe total – piaţa internă şi piaţa externă – au crescut cu 43,8% în februarie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Sectorul industriei extractive a fost, așa cum era de așteptat, cel mai lovit de scumpiri. De pildă, în cazul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, majorarea a fost de 246% în decursul ultimului an, ducând inflația din industria extractivă – per total – la 138,2%.

În luna februarie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,6% faţă de luna ianuarie 2022.  În luna februarie 2022, comparativ cu luna februarie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 43,8%, notează INS.

Pe piața internă, creșterea a fost de 57,6%, în timp ce indicele prețurilor produselor industriale pe piața externă a fost de 20,15%, a mai transmis INS.

Pe marile grupe industriale, în februarie 2022 faţă de februarie 2021, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+129%), industria bunurilor intermediare (+30,87%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,68%), industria bunurilor de capital (+10,78%) şi industria bunurilor de uz curent (+9,65%).

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 144,86%; industria extractivă (+138,20%); industria prelucrătoare (+21,57%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+13,35%).

Datele semnalează limpede faptul că în perioada următoare prețurile la raft vor continua să crească – poate chiar accelerat -, în condițiile în care este greu de crezut că aceste scumpiri ale prețurilor industriale vor fi absorbite de către comercianții cu amănuntul prin scăderea marjelor de profit.

scroll to top