Închide

Argentina a intrat în incapacitate de plată, dar negocierile cu creditorii continuă

Avatar
Argentina

Fotografie de padrinan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Argentina a intrat în incapacitate de plată pentru a doua oară în mai puțin de 20 de ani, după ce nu a plătit o dobândă de 500 de milioane de dolari la datoria pentru obligațiunile sale, dar continuă să negocieze o restructurare cu creditorii, a spus ministrul Finanțelor, Martin Guzman, conform AFP.

Incapacitatea de plată – a noua din istoria Argentinei – era așteptată după ce ministrul Economiei a anunțat că prelungește, pentru a doua oară, discuțiile cu creditorii internaționali cu privire la restructurarea a 66 de miliarde de dolari din datoriile existente. Noul termen limită este 2 iunie. Guvernul președintelui Alberto Fernandez așteaptă să ajungă la un acord înainte ca Argentina să sufere toate efectele situației în care a intrat.

Țara sud-americană se află în criză, este în recesiune de doi ani și datorează în prezent 324 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 90 la sută din PIB-ul său. Criza a fost agravată când economia sa a fost lovită – ca și în alte țări din întreaga lume – de pandemia de coronavirus.

Deși este unul dintre liderii mondiali în exporturile de alimente, Argentina a fost deja în incapacitate de plată de opt ori în istoria sa, cel mai recent în 2001, când datora 100 de miliarde de dolari.

Agenția de rating Moody’s a declarat că această situație va provoca „pierderi semnificative pentru investitori”. “Moody’s se așteaptă ca planul pentru restructurarea datoriilor Argentinei să devină, foarte probabil, și mai complicat”, a spus vicepreședintele Gabriel Torres.

Principalul grup de creditori ai Argentinei solicită „o discuție directă și imediată” cu privire la planurile sale de restructurare. “Grupul este bucuros să vadă că Argentina și-a exprimat intenția de a colabora cu creditorii, dar acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”, a spus grupul format din fonduri de investiții, inclusiv BlackRock și Fidelity.

Guzman are o abordare agresivă asupra datoriilor, determinată în parte de nevoia de a elibera resurse pentru a lupta cu pandemia. Argentina a solicitat deținătorilor de obligațiuni o perioadă de grație de trei ani pentru rambursarea datoriilor, o reducere de 62% la dobânzi în valoare de 37,9 miliarde de dolari și 5,4 la sută la capital – sau 3,6 miliarde de dolari. Aceasta a fost respinsă cu o contraofertă pe care guvernul spune că o studiază.

Fondul Monetar Internațional, care sprijină Argentina în planul său de restructurare, spune că a fost încurajat de „disponibilitatea ambelor părți de a continua discuțiile pentru a ajunge la un acord”, a declarat purtătorul de cuvânt, Gerry Rice.

 

scroll to top