Închide

Asta ne mai lipsea de la ANRE! Și nu e păcăleală de 1 aprilie: cresc tarifele de distribuție

Avatar
Energie

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat un proiect prin care majorează tarifele de distribuție a energiei electrice, de la 1 aprilie 2023. În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție, anunță Antena3 CNN.

Se pare că anunțul vine ca urmare deciziei Guvernului de amâna ordonanță de urgență emisă anterior de Ministerul Energiei care prevedea că în acest an tarifele de distribuție cresc doar parțial, după ce deja au fost înghețate în 2022 ca urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, arată ANRE.

Eventuala majorare face referire la tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, deci la firmele de distribuţie, motiv pentru care prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici sunt plafonate până în 2025.

Majorările propuse de ANRE

  • Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)
  • E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)
  • E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)
  • E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%)
  • Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)
  • DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)
  • DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)
  • DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)
  • Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%)

Tarifele nu includ TVA.

scroll to top