Firmele mici și mijlocii (IMM) din România încep vineri, 30 octombrie, de la ora 12.00, sesiunea de înscrieri pentru fondurile europene de câte 1,5 – 6 milioane de euro, din cadrul liniei de finanțare POR 2.2-IMM, informează StartUp Cafe.
Aplicanții vor depune proiectele în sistemul electronic MySMIS-2014, în perioada 30.10.2020, ora 12.00 – 30.11.2020, ora 12.00, conform Ghidului solicitantului publicat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).
Pot cere banii europeni întreprinderile mici și mijlocii din mediul urban și întreprinderile mijlocii din mediul rural (NU sunt eligibile microîntreprinderile).
Bugetul total disponibil este de 150 de milioane de euro, în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.
Valoarea finanțării nerambursabile solicitate pentru un proiect este de minimum 1.500.000 euro și maximum 6.000.000 euro.
Sprijinul va fi format din:
- ajutor de minimis, de maximum 200.000 de lei pe proiect, cu intensitate de 100%. Aceasta înseamnă că pajutorentru acești bani firma beneficiară nu va trebui să vină cu aport propriu la cheltuielile eligibile pe partea de ajutor de minimis.
- ajutor stat regional, în limita a 6 milioane euro, din care se scade ajutorul de minimis.
La ajutorul de stat regional, firma beneficiară trebuie să contribuie, la cheltuielile eligbile pentru această parte de sprijin, cu sume cuprinse între minimum 30% și minimum 55%, în funcție de dimensiunea firmei și regiunea de dezvoltare. Astfel, firmele mici vor contribui mai puțin, iar firmele mijlocii, mai mult. De asemenea, în regiunea Vest, considerată mai bogată, beneficiarii vor veni cu mai mulți bani de acasă.
Fiecare proiect va cuprinde ambele tipuri de sprijin – minimis și regional.
Investițiile eligibile sunt finanțabile prin ajutor de stat regional pentru:
• construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/prestare servicii;
• dotarea cu active corporale și necorporale.
Descarcă de AICI Ghidul solicitantului și alte documente relevante,
Condiții pentru firme, la fondurile europene POR 2.2-IMM
Pentru a putea accesa aceste fonduri europene POR 2.2-IMM, firmele va trebui să îndeplinească o serie de condiții cumulate, printre care:
– să fie firme mici sau mijlocii. Pot fi societăți sau societăți cooperative care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii din mediul urban sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural. Vezi condițiile de încadrare AICI.
– În cei 2 ani anteriori depunerii cererii de finanțare firmele NU au efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul și oferă un angajament că nu vor face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul.
– Investiția finanțată prin ajutor de stat regional trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 3 ani de la finalizarea investițiilor. Această condiție nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau a fost distrus în această perioadă, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă.
– să fi desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral și să fi înregistrat profit din exploatare (> 0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
– la data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/domeniile de activitate eligibil(e) (clasa CAEN), vizat(e) de investiție, înscris(e) ca obiect de activitate, indiferent dacă acesta/acestea reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii;
– la data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/domeniile de activitate eligibil(e) (clasa CAEN), vizat(e) de investiție, autorizat(e) la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului, cu excepția situației în care investiția pentru care se solicită finanțare presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ori activarea într-un nou domeniu de activitate (clasa CAEN) ca urmare a realizării investiției (Lista codurilor CAEN eligibile).
– la depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), cu excepția cazului în care prin cererea de finanțare se propune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ca urmare a realizării investiției;
proiectul trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale. Este opțională includerea în proiect a investițiilor în active necorporale;
– proiectul care implică execuția de lucrări de construcție, indiferent dacă acestea se supun sau nu autorizării, în condițiile legislației în vigoare, trebuie să nu mai fi beneficiat de finanțare publică, în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanțare, pentru același tip de activități – construcție/extindere – realizate asupra aceleiași infrastructuri/aceluiași segment de infrastructură și nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanțare;
– perioada de realizare a activităților proiectului, după semnarea contractului de finanțare, nu depășește data de 31 decembrie 2023.
Oportunitate și pentru furnizorii de echipamente, utilaje și servicii pentru firme
Pe lângă beneficiarii care vor atrage fondurile europene, din această linie de finanțare vor avea de câștigat și companiile care furnizează echipamente, utilaje și servicii pentru firmele beneficiare care derulează proiectele.
În privința furnizorilor români de echipamente și servicii, firmele de construcții și de software vor avea probabil cel mai mult de câștigat din aceste proiecte europene, pentru că, în rest, banii se vor duce preponderent în străinătate, la furnizori străini.
Lista de coduri CAEN eligibile este foarte generoasă, însă, din practică, firmele cu șanse mai mari să facă aceste proiecte sunt din câteva domenii, potrivit lui Marian Dobrilă. Așadar, și furnizorii de echipamente trebuie să se aștepte la clienți IMM din următoarele sectoare:
- Construcții. „Ne așteptăm la un val mare de proiecte pe construcții, pentru achiziția de utilaje de construcții, pentru că se anticipează lucrări de infrastructură substanțială în următorii ani”.
- Prelucrarea lemnului. „E un domeniu care merge încă, dar depinde foarte mult de evoluția pieței internaționale, pentru că foarte mult se exportă”.
- Domeniul IT. „La valorile acestea, mai greu să atingi o investiție în IT de 3 milioane de euro, mai ales că în IT au scăzut foarte mult cheltuielile cu hardul și cu softul, iar cheltuieile salariale nu sunt eligibile pe POR 2.2”.
- Industrie. „Industria de orice fel are prioritate și ca punctaj. Și am avut construcții metalice, producție de componente pentru industria auto, am avut tot felul de industrii inclusiv prin soluții inovatoare, care au punctaj bun”.
- HoReCa. „Se mai poate vorbi de HoReCa (în ciuda crizei prin care trece domeniul acum), unde există investiții pe termen lung și mari. Complexele hoteliere sunt mari”.
- Textile. „Domeniul textilelor încă mai merge”.
- Domeniul medical. „E la mare căutare acum și probabil că vor fi câteva proiecte inclusiv în contextul acestei pandemii, care să sprijine crearea de capacități de producție a materialelor sanitare”.