Închide

Astăzi se încheie perioada de consultare publică privind introducerea unui euro digital

Avatar
Digital Euro

Foto: ledgerinsights.com

Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, finalizează astăzi perioada de consultare publică deschisă în toamnă pentru a strânge opiniile cetăţenilor, academicienilor, ale celor din sectorul financiar şi ale autorităţilor privind euro digital, scrie agenţia EFE.

La finele anului 2019, a fost creat un grup la nivel înalt în Europa pentru a analiza oportunitatea lansării acestei monede virtuale şi, în urma acestor demersuri, în octombrie BCE a publicat un raport în care se preciza ce trebuia pregătit în eventualitatea, în viitor, a unui euro digital, dacă va fi necesar, potrivit AGERPRES.

Ulterior, a fost deschisă o perioadă de consultări publice care se va finaliza marţi, 12 ianuarie, pentru a se vedea opinia publică în general, atât a cetăţenilor, cât şi a academicienilor, entităţilor financiare şi autorităţilor.

Viziunea tuturor acestora ar putea servi pentru rezolvarea eventualelor probleme, printre care modalitatea în care ar putea fi evitată spălarea de bani sau modul în care poate fi inclus acest euro virtual în aşa-numitele portofele electronice, pentru a facilita plata la comercianţi. Pentru toate acestea se consideră necesară, zi de zi, colaborarea cu sectorul privat, cu banca supervizată de către BCE.

Printre motivele pentru lansarea euro digital se numără faptul că ar putea facilita plăţile transfrontaliere, în faţa unor alternative private precum Libra, de la Facebook, sau monedele virtuale ale altor bănci centrale care vor concura cu moneda europeană, mai scrie EFE.

Momentan, este clar că BCE nu este dispusă încă să introducă euro digital, deoarece sunt probeleme “foarte serioase”, care nu se pot rezolva peste noapte, a recunoscut recent şeful pentru inovare de la Banca Spaniei, Jose Manuel Marques.

În primul rând se fac progrese în privinţa problemelor tehnice, pentru a se decide ce tehnologie să fie folosită şi dacă este posibil să se facă acest lucru cu siguranţa şi la scara necesare, iar pentru aceasta este posibil să fie făcute teste la mijlocul anului.

Ulterior, însă, vor fi alte teme de rezolvat, precum confidenţialitatea în cazul utilizării euro digital, dacă trebuie transferate sectorului privat costurile pentru emiterea acestei noi monede, dacă trebuie limitată utilizarea sa, ori consecinţele pe care le-ar putea avea pentru sectorul financiar, şi de aceea este necesară opinia tuturor celor implicaţi.

scroll to top