Aștepți simptome, primești simptome! Ce este efectul “nocebo” și cum poți suferi de el?

,
Autor:    -  
Nocebo Placebo
Foto: istock

Timp de citire: 3 minute

Consecințele unei vaccinări pot varia dramatic. Mulți oameni raportează reacții adverse, cum ar fi simptomele gripei sau brațele dureroase, în timp ce alții nu simt nimic. Cercetătorii cred acum că răspunsurile noastre sunt ghidate de efectul nocebo. Adică? Așteptați simptome și le veți obține!

Lista potențialelor efecte secundare ale vaccinurilor Covid-19 este lungă. Dar oamenii de știință spun acum că multe dintre reacțiile adverse pe care le-au resimțit oamenii ar putea fi cauzate nu de vaccinurile în sine, ci de efectul nocebo. Acesta este momentul în care oamenii anticipează un răspuns negativ la un medicament și apoi experimentează exact asta, chiar dacă li s-a administrat o substanță inertă. Este omologul efectului placebo mai familiar, când oamenii experimentează efecte pozitive datorită așteptărilor lor pozitive.

Potrivit cercetărilor publicate în ianuarie, aproximativ trei sferturi (76%) dintre plângerile de reacții fizice după prima doză de vaccin Covid-19 și jumătate (52%) din simptome după o a doua injecție ar putea fi din cauza efectului nocebo. . Efectul nocebo poate interveni, de exemplu, dacă oamenii citesc despre efectele secundare negative ale medicamentului lor. Așteptându-se la o reacție negativă, oamenii experimentează apoi acele efecte.

Oamenii de știință conduși de Julia Haas, Sarah Ballou și Friederike Bender, printre alții, de la Harvard Medical School și Philipps University din Marburg au analizat 12 studii clinice privind vaccinările folosind diferite vaccinuri Covid-19. Studiile au inclus 45.380 de participanți care au raportat reacții la vaccinuri. Dintre acești oameni, 22.802 au primit un vaccin regulat și 22.578 au primit un placebo fără ingredient activ.

După prima doză, 35% dintre persoanele care au primit placebo au raportat reacții variind de la o durere de cap până la oboseală. Aproximativ 32% au raportat senzații negative după a doua doză. Între timp, dintre cei cărora li s-a administrat vaccinul obișnuit, 46% au spus că au avut o reacție fizică după prima doză și aproximativ 61% după a doua doză.

Răspunsurile „nocebo” ar putea fi pentru că oamenilor li s-a spus despre posibilele consecințe înainte de a li se face vaccinarea, declară oamenii de știință în studiul publicat în jurnalul Jama Network Open.

„Există dovezi că acest tip de informații îi pot determina pe oameni să atribuie greșit senzațiile de fond comune zilnice vaccinării sau să se îngrijoreze, făcând oamenii hipersensibili la posibile efecte secundare”, a spus Ted Kaptchuk de la Harvard Medical School, citat de dpa.

Cercetătorii au cerut mai multe informații și conștientizare despre acest lucru în campaniile de vaccinare. Pe de altă parte, oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că au analizat relativ puține studii care erau destul de eterogene. Dar mai mulți cercetători au investigat efectul nocebo și consecințele acestuia.

Medicament mai scump, nocebo mai profund

O echipă de oameni de știință germani a descoperit că prețul mai mare al medicamentelor chiar agravează efectul. Oamenilor li s-a spus că efectele secundare ale unui medicament care le-a fost administrat includ o senzație crescută de durere, în studiul efectuat la Spitalul Universitar (UKE). Cei care credeau că medicamentul lor este un medicament mai scump au raportat, de asemenea, că simt mai multă durere după ce au luat placebo decât ceilalți.

Oamenii de știință care au efectuat studiul spun că rezultatele s-au datorat așteptărilor formate în creierul frontal, care au influențat procesarea stimulilor dureroși în regiunile mai profunde ale sistemului nervos. Ei au observat, de asemenea, diferențe în procesarea stimulilor de durere în măduva spinării.

Nocebo și practica

Efectul nocebo poate fi enorm de puternic, așa cum a arătat un caz anterior din SUA. În 2007, un tânăr care a făcut parte dintr-un studiu asupra antidepresivelor a încercat să se sinucidă luând medicamentele psihiatrice. Tensiunea arterială i-a scăzut atât de mult încât a mers la o cameră de urgență. Cu toate acestea, medicii de acolo și-au dat seama că face parte din jumătatea participanților la studiu cărora li s-a administrat un placebo. După ce a fost informat despre acest fapt, simptomele bărbatului au dispărut rapid, conform oamenilor de știință conduși de psihiatrul Roy Reeves de la Universitatea din Mississippi din Jackson, care descriu cazul în General Hospital Psychiatry.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!