Închide

Auchan, prietenul rușilor, deschide primul magazin în care intri și ieși fără să plătești. Cu tehnologie chinezească!

Avatar
Auchan Go Fot 1

Magazinul Auchan GO din Varșovia. Sursa foto: Auchan Polska.

Timp de citire: 5 minute

Francezii de la Auchan vor introduce, în premieră pentru România, noul concept de magazin complet automatizat Auchan GO, după cum a anunțat Tiberiu Dănețiu, directorul de marketing al subsidiarei din România, și Teodor Șerban, director ”Eficiență și Proiecte”, în cadrul unei conferințe pe teme de retail organizată de Revista Progresiv. Ceea ce atrage atenția este procedura prin care clienții vor achita contravaloarea cumpărăturilor: totul se petrece fără vreun contact nici cu angajații, nici măcar cu vreun terminal de plată, ci direct de pe telefon, printr-o aplicație dezvoltată de o companie chinezească.

”Auchan GO este un concept în care avem tehnologie, cunoaștem nevoile clienților și încercăm astfel să realizăm o experiență de cumpărături plăcută, fluidă. Fără case de marcat, fără coșuri, fără numerar – singurul lucru de care ai nevoie e aplicația Auchan și un card bancar înrolat în aplicație”, a explicat Tiberiu Dănețiu la conferința menționată.

Potrivit acestuia, Auchan GO se va lansa în aprilie 2024 în București, cu o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați și peste 1.500 de SKU-uri din 20 de categorii.

”Spațiul este dotat cu peste 70 de camere și 3.000 de senzori, pentru că este despre digitalizarea 100% a unui magazin fizic. Cu aceste tehnologii, vom ajunge să avem date despre interacțiunea consumatorilor cu fiecare produs în parte, date tranzacționale, date despre parcursul clienților. Toate acestea ne vor permite să înțelegem comportamentul și parcursul clientului, iar asta va ajuta la luarea deciziilor în timp real. Ajungem să avem date la secundă în legătură cu comportamentul clienților în magazin”, a adăugat Teodor Șerban.

Magazinul Auchan GO este primul magazin complet automatizat lansat pe piața locală.

De-a lungul timpului, au existat mai multe tentative, din partea unor jucători independenți, de a lansa astfel de inovații, dar care nu au reușit să treacă proba timpului. Auchan GO este prima astfel de locație lansată de o rețea de retail din România.

Cum funcționează aplicația chinezească?

Procedura de cumpărare complet automatizată este posibilă prin intermediul unei aplicații dezvoltate de un startup chinezesc, numit CloudPick.

Auchan a lansat deja în Google Play și App Store aplicația Auchan GO (diferită de aplicația Auchan obișnuită) unde clientul trebuie să-ți creeze un cont pentru a putea face cumpărături din acest magazin, potrivit Economica.net.

După ce își descarcă aplicația, clientul trebuie să îi atașeze acesteia un card bancar valid și să fie de acord să fie urmărit în incinta magazinului printr-un sistem complex de camere și senzori instalate în interiorul acestuia.

Pentru a permite clienților să cumpere fără a folosi casa de marcat, Auchan utilizează un dispozitiv cu cameră care permite surprinderea mișcărilor acestora. Ulterior, mișcările sunt convertite în vectori care materializează părțile corpului și care sunt utilizați exclusiv pentru identificarea momentului în care un articol este ridicat sau pus jos și sunt șterși după 30 de minute, susțin cei care au realizat aplicația.

În schimb, Auchan va păstra datele de achiziție, precum locul, orele tranzacțiilor și articolele cumpărate timp de 3 ani de la data cumpărăturilor, potrivit explicațiilor oferite jurnaliștilor de la Economica.net.

Pentru a-și crea un cont de client, utilizatorul trebuie să-și introducă numărul de telefon și să completeze cu data de naștere, magazinul fiind dedicat doar persoanelor de peste 18 ani. De asemenea, trebuie să introducă datele aferente cardului bancar.

Pentru a intra în magazin, clienții trebuie să scaneze un cod QR unic, generat de aplicație, valabil pentru o singură utilizare. Ulterior, pot lua de pe raft orice articol își doresc. După ce au terminat cumpărăturile, aceștia trebuie doar să iasă cu produsele achiziționate pe la poarta de ieșire. În scurt timp, tranzacția va apărea în aplicație.

Aplicația acceptă doar carduri bancare emise de o bancă națională, în timp ce bonurile de masă, chiar și cele în format electronic, nu sunt acceptate. De asemenea, în Auchan GO clienții nu  pot folosi punctele de fidelitate primite prin aplicația myAuchan.

Plata pentru cumpărăturile de la Auchan GO se face automat prin debitarea cardului introdus în aplicație în momentul în care clientul părăsește magazinul, trecând cu produsele de poarta de securitate a magazinului.

Tot atunci, clientul va primi și bonul fiscal, tot în aplicație.

O ultimă precizare: dacă clientul se răzgândește și nu mai dorește un produs pe care și-l pusese în coș, acesta trebuie să pună articolul exact de unde l-a luat. De asemenea, clienții nu au voie să înmâneze produse altor clienți din magazin.

Proiectul-pilot, lansat anul trecut în Franța și Polonia

Conceptul Auchan GO a fost lansat anul trecut în Franța, fiind extins în același an și în Polonia.

În cazul magazinului din Polonia, peste 40% din gama de produse este reprezentat de marcă privată.

În cazul Poloniei, Auchan nu a apelat la compania chinezească, ci tehnologia din magazin este furnizată de Trigo, o companie din Israel specializată în programe care facilitează o experiență de shopping rapidă.

Și procedura diferă, părând să fie mai puțin intruzivă decât în cazul celei folosite în magazinele care vor fi deschise la noi.

Clienții trebuie să scaneze cardul de credit și să își înregistreze numărul de telefon în terminalul instalat la intrarea în magazin. Plata este realizată automat după ce consumatorul pleacă din magazin, acesta primind o factură digitală pe telefonul mobil. Sistemul nu colectează niciun fel de date legate de recunoașterea facială sau biometrică a clienților.

Polonia a fost prima țară în care conceptul Auchan GO este complet operațional pentru cumpărători. Planurile vizează deschiderea a aproximativ 40 de magazine sub acest format în următorii ani.

Auchan Go Fot 11
Sursa foto: Auchan Polska.
Auchan Go Fot 12
Sursa foto: Auchan Polska.
Auchan Go Fot 2
Sursa foto: Auchan Polska.

Magazinul preferat al lui Putin, acum și al chinezilor

Premiera absolută a magazinului complet automatizat atrage atenția prin faptul că aplicația care îl face posibil este dezvoltată de o companie chinezească. Totul ține de cât de multă încredere au clienții în promisiunile chinezilor, care susțin că datele colectate pe parcursul ședinței de cumpărături sunt șterse din aplicație în 30 de minute, fiind păstrate doar de către Auchan, vreme de trei ani.

Altfel, cei de la Auchan s-au remarcat de-a lungul ultimilor ani printr-o relație extrem de apropiată și față de Rusia, piață de pe care, la mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei de către armatele Kremlin-ului, nu au ieșit încă. argumentând că sunt nevoiți să își păstreze poziția pe piață pentru a nu-i lăsa pe angajați șomeri, precum și sub masca ajutoarelor umanitare.

În urmă cu un an, o amplă investigație de presă arăta că retailerul francez colaborează chiar și mai strâns cu autoritățile rusești: Auchan a aprovizionat armata rusă în Ucraina și a colaborat cu birourile militare de evidență și înrolare, pentru ca angajații Auchan din Rusia să fie trimiși pe front în timpul mobilizării.

Auchan are peste 230 de magazine în Rusia, care asigură aproximativ 10% din vânzările sale mondiale, adică aproximativ 3,2 miliarde de euro pe an.

Retailerul face parte din conglomeratul comercial deținut de familia Mulliez, din care mai fac parte Decathlon și Leroy Merlin. Niciuna dintre aceste rețele nu s-a retras de pe piața rusă.

scroll to top