Proprietarii celui mai mare parc de distracţii din Australia, Dreamworld, au fost amendaţi cu 3,6 milioane de dolari australieni (2,5 milioane de dolari americani) după ce compania a pledat vinovată la trei capete de acuzare pentru neglijenţă în urma unui accident produs în octombrie 2016, care a condus la decesul a patru persoane, relatează luni agenţia DPA, citată de AGERPRES.
Luni, la pronunţarea sentinţei, avocatul principal al Ardent Leisure – compania-mamă a Dreamworld -, Bruce Hodgkinson, a transmis scuze familiilor şi persoanelor afectate de accidentul produs la instalaţia ”Thunder River Rapids”, conform agenţiei Australian Associated Press (AAP).
Instalaţia s-a defectat în timpul funcţionării, ceea ce a făcut ca două plute să se ciocnească şi să se răstoarne. Patru adulţi din două familii au murit după ce au rămas prinşi dedesubt, în timp ce doi copii care au fost aruncaţi din plute la momentul impactului au supravieţuit.
Cindy Low, Kate Goodchild, Luke Dorsett şi Roozi Araghi şi-au pierdut viaţa, iar cei doi copii, de 10, respectiv 12 ani, au reuşit să scape.
Agenţia de sănătate şi securitate la locul de muncă, Workplace Health and Safety, din Queensland, a acuzat Ardent Leisure de nerespectarea obligaţiei de întreţinere a echipamentelor pentru asigurarea siguranţei utilizatorilor, supravegherea necorespunzătoare şi nerespectarea obligaţiei de instruire adecvată a personalului.
În luna iulie, compania a pledat vinovată la toate cele trei capete de acuzare, pedeapsa maximă pentru fiecare infracţiune fiind de 1,5 milioane de dolari (1 milion de dolari americani).
Fiica uneia dintre victime, care a asistat la accidentul mortal, a călătorit la Gold Coast pentru a asista la pronunţarea sentinţei. Ea a fost însoţită de bunica ei, Kim Dorsett – mama a două dintre victime – care a declarat instanţei că plânge ”în fiecare zi pentru copiii pierduţi”.
”Niciodată n-am fost atât de singură şi de izolată”, a declarat Dorsett pentru AAP. Ea a povestit că este în continuare urmărită de cuvintele nepoatei sale, rostite după accident: ”N-am găsit-o pe mami”. ”Aceste cuvinte au devenit coşmaruri recurente, care mă vor însoţi până ce îmi voi da ultima suflare”.
Reprezentantul Workplace Health and Safety din Queensland, procurorul Aaron Guilfoyle, a declarat la tribunalul din Southport că, deşi defecţiunea unei pompe a fost cauza directă a accidentului, o serie de nerespectări ale regulilor ”a dus în cele din urmă la ceea ce s-a întâmplat”.
O anchetă desfăşurată pentru stabilirea circumstanţelor deceselor a constatat o serie de defecţiuni în parc, medicul legist descriind măsurile de siguranţă şi mentenanţa echipamentelor drept ”rudimentare, în cel mai bun caz” şi ”înfricoşător de nesofisticate”.
Hodgkinson a declarat instanţei că Ardent Leisure a ”acceptat responsabilitatea pentru această tragedie şi a realizat demersuri substanţiale pentru îmbunătăţirea siguranţei în întregul parc”, a relatat AAP.
Rudele victimelor şi alte părţi au intentat procese separate împotriva Dreamworld.
Ardent deţine Dreamworld şi Whitewater World, situate în zona Gold Coast din Australia, un lanţ de cinematografe şi un turn cu 77 de etaje, notează DPA.