Qatar va construi un nou proiect de GNL, în timp ce SUA blochează exporturile

, ,
Autor:    -  
Lng Gaz Natural Lichefiat
Foto: www.focus-energetic.ro

Timp de citire: 2 minute

Qatar intenționează să extindă exporturile de gaze naturale lichefiate, pe fondul creșterii cererii și al unei pauze în proiectele de creștere din SUA, un furnizor rival cheie, potrivit Bloomberg.

Națiunea, care concurează cu SUA și Australia ca fiind cel mai mare transportator de combustibil, va dezvolta un nou proiect de 16 milioane de tone pe an înainte de sfârșitul acestui deceniu, ridicând capacitatea anuală de producție la 142 de milioane de tone până în 2030, a declarat duminică ministrul energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi.

Extinderea deschide calea pentru ca țara din Orientul Mijlociu să își asigure un rol dominant pe termen lung în exporturile globale. Aceasta a semnat deja o succesiune de acorduri pentru a vinde aprovizionarea din expansiunea sa actuală la 126 de milioane de tone, inclusiv un pact pe 27 de ani cu China Petroleum & Chemical Corp. și cu companii europene precum Eni SpA, TotalEnergies SE și Shell Plc. Cererea de GNL este prognozată să crească cu peste 50% până în 2040, determinată de creșterea consumului în Asia, potrivit Shell.

Extinderea urmează descoperirii a 250 de trilioane de metri cubi de noi depozite de gaze în câmpul North Field, ceea ce duce rezervele totale la aproximativ 2.000 de trilioane, a declarat Al-Kaabi. Țara încă evaluează noi sonde în acest câmp și va produce mai mult dacă vor fi descoperiri suplimentare de gaze, a spus el.

Qatar nu a decis încă dacă va aduce parteneri pentru noul proiect, a spus Al-Kaabi.

Pauză din partea SUA

SUA au impus o oprire temporară a noilor licențe de export de GNL în ianuarie, în timp ce studiază impactul unor transporturi mai mari asupra schimbărilor climatice, economiei și securității naționale. O pauză în ceea ce privește aprobările ar putea dura până la 14 luni, potrivit consilierului pentru energie de la Casa Albă, Amos Hochstein.

Pauza americană vine în contextul în care producătorii și alți susținători insistă asupra faptului că gazul natural este o alternativă cu emisii mai reduse decât cărbunele sau petrolul și poate completa adoptarea în creștere a surselor regenerabile. Al-Kaabi se așteaptă la o penurie globală de gaze, în ciuda noilor proiecte.

“Singurul lucru care ne-ar opri să anunțăm mai multe proiecte este dacă nu credem că există o piață pentru gaz”, a spus el.

Cea mai mare parte a acestei cereri va proveni probabil din Asia, iar Europa va continua, de asemenea, să folosească gazul pentru o perioadă lungă de timp, chiar dacă ritmul de creștere va fi mai lent, a spus Al-Kaabi.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!