Închide

Austria a intrat pe piaţa obligaţiunilor “verzi”

Avatar
money, banknotes, euro

Fotografie de moerschy pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul din Austria a devenit cel mai recent Executiv care a intrat pe piaţa obligaţiunilor verzi, cu o vânzare de obligaţiuni de 4 miliarde de euro efectuată marţi, transmite Reuters.

Emisiunea de obligaţiuni, care urmează să ajungă la scadenţă pe 23 mai 2049, are un randament de 1,876%, iar Trezoreria Austriei a reţinut 250 de milioane de euro din emisiune, se arată în comunicat.

Emisiunea a atras o cerere de 25 de miliarde de euro din partea investitorilor, arată o notă a unuia dintre aranjorii principali ai vânzării.

Guvernele europene au arătat un interes puternic pentru emiterea de obligaţiuni verzi, care finanţează proiecte ecologice, deoarece cererea investitorilor a crescut în ultimii ani.

Obligaţiunile au preţul unui ”greenium”, respectiv randamentul uşor mai mic oferit pentru obligaţiunile verzi faţă de datoriile convenţionale, datorită cererii mari, de 2,5 puncte de bază, a declarat Markus Stix, director general la Trezoreria Austriei.

”Datorită acestui greenium, randamentul obţinut a fost chiar sub nivelul (obligaţiunilor austriece) cu scandenţă în octombrie 2040, în ciuda faptului că scadenţa de astăzi este cu nouă ani mai mare”, a adăugat el.

Pe lângă obligaţiunile verzi pe termen mai lung, care vor finanţa majoritatea nevoilor de finanţare ecologică ale ţării, Austria este, de asemenea, primul guvern care include instrumente de datorie pe termen scurt, cum ar fi bonurile de trezorerie şi titlurile comerciale, în programul său de datorie verde, a spus Trezoreria într-un prezentare făcută înainte de emitere. Acest lucru ar trebui să atragă investitori orientaţi pe termen scurt, cum ar fi băncile centrale, fondurile de pe piaţa monetară şi trezoreriile băncilor.

După emisiunea de marţi, Austria intenţionează să atragă încă 1 miliard de euro în acest an,  prin emisiunea de datorii verzi pe termen scurt, a declarat un oficial al Trezoreriei austriece, Christian Schreckeis.

Austria a identificat puţin peste 5 miliarde de euro de cheltuieli de finanţat prin programul său de obligaţiuni verzi atât în 2021 cât şi 2022, se arată în prezentare, aproape trei sferturi din acestea în transporturi curate.

scroll to top