Închide

Austria va majora taxa pe profiturile excepționale ale companiilor energetice

Avatar
Inflatie Austria

Foto: https://www.suprememagazine.news/

Timp de citire: 2 minute

Austria intenționează să ajusteze taxa pe profitul excepțional al companiilor de petrol și gaze, astfel încât să fie aplicată la niveluri mai mici de profit, parte a eforturilor de a limita nemulțumirea publică față de creșterea câștigurilor corporative într-o perioadă de creștere a costurilor de trai, scrie Bloomberg.

Impozitul, care duce la stat 40% din venitul net suplimentar, se va aplica profiturilor care depășesc cu peste 10% media de dinaintea crizei din 2018 până în 2021, față de pragul de 20% în vigoare până acum, a precizat guvernul de la Viena.

„Nu este acceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma crizei în condițiile în care clienții sunt bombardați cu facturi îngrozitoare”, a declarat cancelarul Karl Nehammer.

Potrivit G4Media, anunțul vine în contextul în care partidele de opoziție au plasat creșterea ratelor dobânzilor și inflația ridicată în centrul agendei lor politice cu aproape un an înainte de alegerile generale din Austria.

Guvernul și un grup de lobby al băncilor au anunțat săptămâna trecută unele concesii pentru gospodăriile afectate de creșterea ratelor la creditele ipotecare. Cea mai recentă măsură luată împotriva companiilor producătoare de combustibili fosili urmează unei înăspriri similare pentru producătorii de energie, care trebuie să contribuie cu 90% din profiturile considerate excesive.

Compania energetică națională a Austriei, OMV, a plătit statului austriac o contribuție fiscală de aproximativ 90 de milioane de euro pentru șase luni în 2022, după introducerea taxei.

Cât a plătit OMV în România

OMV Petrom a anunțat la jumătatea lunii mai că va plăti o taxă suplimentară reprezentând contribuția de solidaritate, potrivit unui mesaj transmis pe Bursa de Valori București.

„La data de 12 mai 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contribuția de solidaritate. Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta in T2/23, în Situația veniturilor și cheltuielilor ca linie separată după linia ”Profit înainte de impozitare”, transmite compania.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul lunii mai legea taxei de solidaritate pentru companiile energetice, varianta „îndulcită”, care reduce puternic suma care trebuie plătită de OMV Petrom și care va scuti Black Sea Oil&Gas de la plata acestei taxe. Modificarea a fost adoptată de Camera Deputaților în data de 3 mai. Coaliția PSD-PNL-UDMR a modificat pe tăcute suprataxa prin care voia un miliard de euro de la OMV Petrom. Anterior, OMV Petrom a numit neconstituționale anumite amendamente, care o făceau să plătească taxa, iar președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea.

Forma promulgată a legii introduce o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă. Amendamentul vorbește despre companii care extrag și rafinează țiței, situație în care se regăsește doar Petrom.

Citește mai multe AICI.

scroll to top