Un mic paradox politic: Prima țară UE în care Pirații au ajuns la putere nu are ieșire la mare
”Pirații” din Cehia reprezintă primul Partid al Piraților din Europa care a ajuns la putere, într-o coaliție de guvernare. Deși rezultatele alegerilor din această au fost sub așteptările lor, Pirații au reușit ca, prin negocieri, să preia conducerea a două ministere-cheie în noul cabinet de la Praga – Ministerul de Externe și Ministerul Dezvoltării Regionale, scrie Euractiv.com.
În prezent, Pirații (afiliați în Parlamentul European Grupului Verzilor/ALE) sunt singura forță politică liberal-progresistă care formează coaliția de guvernare din Cehia, care cuprinde cinci partide, celelalte patru fiind formațiuni de centru-dreapta. Fac parte din Partidul European al Piraților, o familie politică pan-europeană reprezentată în mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Spania și Italia.
Digitalizarea, transparența și libertățile digitale au fost temele politice plasate în fruntea agendei interne a Piraților Cehi de mulți ani de zile, teme care au atras în principal alegători liberali tineri.
În ultimele luni, Pirații au susținut și Pactul Verde European și și-au exprimat ambiții puternice în privința agendei climatice.
Fiind singura forță liberal-progresistă din guvernul ceh, influența lor ar putea fi limitată. Cu toate acestea, noua conducere a țării a promis o ”întoarcere spre vest” a politicii sale externe.
La doar câteva zile după ceremonia de depunere a jurământului, ministrul de externe Jan Lipavský, membru al Partidului Piraților, are șansa să își prezinte noua agendă la întâlnirea grupului de la Visegrad de la Budapesta.
În vreme ce fostul guvern ceh a acordat prioritate cooperării de la Visegrad în agenda sa UE – în special datorită legăturilor puternice dintre fostul prim-ministru Andrej Babiš și premierul ungar Viktor Orbán – grupul celor patru țări central-europene va primi mai puțină importanță pentru noul guvern.
”Visegradul este și va rămâne un format important și tradițional pentru dialog”, a spus Lipavský în timpul conferinței de presă de la Budapesta.
Pirații cehi sunt promotori pe termen lung ai unei politici externe orientate spre drepturile omului. În plus, Lipavský a fost printre cei mai puternici critici cu privire la potențiala implicare a companiilor ruse și chineze în proiecte cruciale de infrastructură din Cehia.