Austria va oferi anual un ”bonus climatic”. Care sunt criteriile pentru a beneficia de el?
Parlamentul austriac a adoptat o taxă pentru climă pe combustibilii fosili, ca parte a mult lăudatei reforme fiscale eco-socială. Adoptată joi, 20 ianuarie, reforma va prevedea rambursarea taxei contribuabililor sub forma unui bonus climatic, transmite Euractiv.
Bonusul, în valoare de până la 200 de euro, în funcție de locul în care locuiesc și de cât de mult utilizează transportul public, este conceput pentru a compensa prețurile crescute la benzină, gaz, motorină și ulei de încălzire.
Reforma va face ca austriecii să primească între 100 și 200 de euro pe an, în funcție de cât de accesibil este transportul public pentru ei. De exemplu, cei din orașe vor primi mai puțin, în timp ce cei din zonele mai rurale vor primi mai mult.
„Nu vom realiza transformarea ecologică împotriva oamenilor”, a explicat ministrul de Finanțe Magnus Brunner, menționând că oamenii care trăiesc în zone mai rurale sunt adesea forțați să se bazeze pe mașini.
Măsura va veni în paralel cu taxa pe carbon propusă, care va începe de la 35 EUR pe tonă de carbon emisă de la 1 iulie. Până în 2025, taxa va crește la 55 EUR pe tonă, ceea ce se traduce printr-o creștere a prețurilor la benzină și motorină cu 13 până la 15 cenți pe litru.
Aceasta ar echivala cu o „taxă punitivă”, a explicat Hubert Fuchs, fost ministru de finanțe de extremă-dreapta FPÖ.
„Dar aceasta este deja enormă, o reformă fiscală incredibilă”, a spus Brunner. Împreună cu stimulentele ecologice, economia internă va fi alimentată cu 18 miliarde de euro, de șase ori mai mult decât era planificat în Germania, a adăugat el.
Implicațiile sociale ale unei taxe pe carbon asupra încălzirii și transportului rutier sunt foarte controversate, dar discuțiile privind extinderea unui sistem similar la nivelul UE sunt în desfășurare la Bruxelles.
Pentru a atenua presiunea asupra părților mai sărace ale societății, Comisia Europeană a propus un fond care să plătească miliarde familiilor cu venituri mai mici. Propunerea Fondului pentru Clima Socială este dezbătută în prezent în Parlamentul European și în capitalele statelor UE.