Închide

Autorităţile avertizează asupra înmulțirii fraudelor în domeniul investiţiilor pe internet

Avatar
traffic signs, attention, a notice

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Investiţiile pe internet au devenit tot mai populare în ultimii ani, aşa că s-au înmulţit şi fraudele în domeniu. Autorităţile atrag atenţia că au apărut tot mai multe anunţuri care promit câştiguri extrem de mari în urma unor investiţii online. În unele dintre acestea sunt folosite numele unor mari companii.

Poliția Română anunță că a primit mai multe sesizări din care a reieșit că victimele au rămas fără bani după ce au accesat postări ce conțineau reclame la servicii de investiții financiare și au oferit datele de contact. Au fost apoi convinse să investească bani și să instaleze aplicații de tip remote desktop prin care, fără să își dea seama, oferă acces la toate datele personale și bancare.

Potrivit Rador, în timp ce se solicită bani pentru retragerea sumelor câștigate, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate pentru deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare criptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani sau contractarea de credite online.

Oamenii mai rămân fără bani și după ce își introduc datele personale și financiare accesând link-uri din reclame în care se folosesc numele unor companii cunoscute listate la bursă.

Un exemplu de anunț atractiv pentru viitoarele victime: „Cumpără 10 acțiuni Hidroelectrica cu 1.200 lei și primește dividende lunare de 8.000 lei”.

Pentru a nu deveni victime ale fraudelor cu investiții, poliția recomandă viitorilor investitori să dețină cunoștințe financiare și digitale, să verifice foarte atent platforma pe care se dorește plasarea investițiilor și să nu ofere informații personale sau financiare.

Un sfat extrem de important este: „Atenție la promisiunile nerealiste. Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă”.

scroll to top