Închide

Autoritățile din Brașov vor să scape de samsarii de legume și fructe din piețe. Reguli noi, din iulie

Avatar
onions, vegetables, white onions

Fotografie de 1195798 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

După patru luni de dezbateri şi negocieri între aleşi, Consiliul Local Braşov a aprobat noul regulament privind organizarea comerţului în pieţele publice ale municipiului Braşov, acesta urmând a intra în vigoare începând cu data de 1 iulie, scrie publicația locală ”Bună ziua, Brașov”.

Cea mai importantă modificare este aceea că reprezentanţii Serviciului Pieţe

”… se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, explică viceprimarul Flavia Boghiu.

Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în pieţe, producătorii vor trebui să îşi dea acordul pentru ca angajaţii Serviciului de administrare pieţe să poată verifica, la faţa locului, suprafeţele de teren pe care cultivă legumele şi fructele, cantităţile obţinute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le deţin.

Totodată, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.

De asemenea, tot angajaţii Serviciului de Pieţe vor verifica, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate, iar în cazul celor în care se constată cantităţi mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ale ANSVSA.
În cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceştia, pe lângă amendă, îşi vor pierde şi dreptul de a vinde în pieţele publice din Braşov.

De asemenea, noul regulament prevede şi modul de stabilire a locurilor de vânzare, care se va face raportat la suprafaţa de teren/anvergura exploataţiei deţinute şi la cantitatea de produse obţinută.

Serviciul de pieţe va stabili o metodologie de calcul a acestor cantităţi, pentru a elimina posibilitatea celor care deţin suprafeţe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că deţin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul fără a ţine cont de cantităţile şi tipurile de produse care pot fi cultivate.

Toate produsele comercializate trebuie să fie obţinute în exploataţia proprie, dar pot fi comercializate şi preparate din legume şi fructe, cu condiţia ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producţia proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.

O altă prevedere nouă este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform actului normativ, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

Nu în ultimul rând, regulamentul va impune condiţii noi de etichetare a mărfurilor, care să ofere informaţiile complete şi perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei şi preţul de vânzare.

Totodată, prin regulament se introduc încă trei categorii de utilizatori care îşi pot comercializa produsele în pieţele braşovene:

  • grupuri şi organizaţii ale producătorilor agricoli;
  • cooperativele agricole şi gospodăriile ţărăneşti, ceea ce înseamnă, indirect, şi o mână de ajutor pentru producătorii care nu au posibilitatea de a gestiona atât producţia cât şi comercializarea.

Pe de altă parte, reprezentanţii administraţiei pieţelor va prezenta pe site-ul instituţiei producătorii prezenţi în pieţe precum şi mărfurile acestora.

scroll to top