Închide

Avem doar 6 plaje “Steag Albastru”. Premiu de peste 1,5 milioane euro pentru design-ul plajei din Mamaia

Avatar
Plaja Mamaia

Foto: youtube.com

Timp de citire: 2 minute

Avem sute de hectare de plajă, dar numai șase sectoare oferă turiştilor condiții de calitate și au primit eticheta Steag Albastru de la un juriu internațional. Sunt zeci de criterii pe care trebuie să le îndeplinească an de an, însă, dincolo de provocare, pentru administratorii de plaje, astfel de locuri pot fi o atracție pentru turiștii străini. E nevoie doar de mai multă promovare.

O plajă de pe litoralul românesc este o oază de relaxare pentru cine vrea să se bucure în liniște de soare și valurile mării.

Ca să obţină steagul albastru, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească 33 de criterii.

Se pune accentul pe curățenie, calitatea apei, dar și respectarea intimității turiștilor. Spre exemplu, șezlongurile pe astfel de plaje sunt așezate la o distanță de 2 metri unele de altele.

În România, doar 6 plaje îndeplinesc aceste condiții și au titlul „Blue Flag”, notează TVR.

Manuela Ghenea, reprezentantul unui administrator de plajă Blue Flag:

Avem locuri special amenajate pentru persoanele cu dizabilități, dușuri și cabine de schimb, dușuri sanitare și un mijloc de transport durabil.

Traian Bădulescu, consultant turism:

România, la cei 80 de km de litoral, cred că ar putea să aibă zeci de plaje “Blue Flag”. Putem şi noi să ajungem la 20-30 (n.red. plaje “Blue Flag”), în timp. Eu zic că va conta foarte mult şi extinderea plajelor. Important este că noi să ne promovăm şi să atragem turişti străini. “Blue Flag” poate fi un factor în plus de atragere a străinilor.

Până atunci se caută soluții pentru amenajarea plajelor recent lărgite, din stațiuni.

Prima vizată este Mamaia, pentru care Administrația Națională “Apele Române” pune la bătaie un premiu de peste 1,5 milioane de euro pentru cine vine cu cea mai bună soluție de design.

În plus, Ministerul Economiei, care se ocupă și de turismul românesc, ar vrea că pe viitor și falezele să fie amenajate, nu doar plajele.

Radu Oprea, ministrul Economiei:

Este o organizare ca în spatele curții, de foarte multe ori, locuri care nu sunt amenajate. Aici trebuie să organizăm împreună cu operatorii din turism că acest spate, să înțelegem că reprezintă tot faţa, dar dinspre faleză.

Cele mai multe plaje care au obţinut certificarea “Steag Albastru” sunt în Spania: 629. La mică distanță, este Grecia, cu 617 astfel de locuri. În timp ce, la Marea Neagră, vecinii bulgari au 21 de plaje marcate cu steagul albastru.

Plaje cu “STEAG ALBASTRU” în România

– Citadel Beach

– Plaja Azur

– Vega Vintage Beach

– Phoenicia Beach

– Marina Regia Beach

– Phoenicia Blue View

scroll to top