Avertisment pentru companiile aeriene românești: riscul de faliment va crește în această iarnă

,
Autor:    -  
aircraft, sunset, silhouette
Fotografie de blende12 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Companiile aeriene europene cu o situație financiară mai precară se vor confrunta cu un risc crescut de colaps în această iarnă, în condițiile în care statele care și-au salvat transportatorii aerieni prin programe de subvenții și intervenții de urgență în timpul crizei pandemice își concentrează acum atenția și sprijinul în alte domenii, pe fondul inflației în creștere, potrivit analiștilor de la compania de consultanță Sanford C. Bernstein, citați de Bloomberg. Printre companiile vizate de probleme se numără și cele din România.

Dacă în vârtejul crizei pandemice au fost puține companii aeriene din Europa care au fost nevoite să pună lacătul, pe fondul unui val de ajutoare din partea guvernelor, transportatorii aerieni se confruntă acum cu o presiune în creștere, cauzate, în principal, de costurile mai mari ale combustibililor și de problemele legate de forța de muncă. Într-o notă adresată investitorilor, analiștii de la Bernstein atrag atenția și asupra scăderii activității de transport aerian în perioada care urmează, pe fondul sezonalității.

Atenția guvernelor este, însă, îndreptată acum în altă parte, încercând, fiecare după puteri, să răspundă corect crizei care se anunță în facturile tot mai mari pe care le vor primi consumatorii de energie.

Companiile aeriene mai mici din Europa Centrală și de Est vor fi cele mai vulnerabile, potrivit raportului realizat de analiștii Alex Irving și Clementine Flinois, care invocă în acest document un nou model de evaluare a riscului de faliment, în funcție de nivelurile de concurență, de capacitatea de transport, de rutele operate și de costurile probabile de închiriere și înlocuire a avioanelor.

Primele șase companii aeriene din Europa se confruntă cu un risc neglijabil, potrivit Bernstein. Astfel, giganții low-cost Ryanair, EasyJet și Wizz Air își păstrează ratinguri de credit de calitate investițională, în vreme ce marile companii naționale Air France-KLM, IAG SA și Lufthansa AG ar putea încă să se bazeze pe ajutorul guvernelor naționale, dacă acest lucru va deveni necesar.

Lista celor mai expuse companii aeriene cuprinde una din Cipru, două din Albania, precum și companii aeriene din Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Moldova și România, fără ca raportul să le nominalizeze explicit.

O atare situație ar trebui să îi favorizeze pe cei mai puternici jucători activi pe rutele din Europa de Est, în principal pe Wizz Air și pe Ryanair, potrivit Bernstein, cele două companii având capacitatea de a aloca rapid avioane pe piețele, rutele și sloturile care s-ar putea elibera.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!