Închide

Avertizare europeană: Sectorul imobiliar s-ar putea confrunta cu dificultăți ani de zile

Avatar
Constructii Imobiliare

Foto: forbes.ro

Timp de citire: < 1 minut

Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează, într-un raport publicat marți, că sectorul imobiliar comercial din Zona Euro ar putea avea probleme ani la rândul, fapt ce ar putea afecta băncile şi investitorii care îl finanţează.

Potrivit raportului BCE citat de Reuters, preţurile proprietăţilor comerciale sunt afectate de economia care încetinește, precum şi de majorările de dobânzi din ultimul an. Situația reprezintă o ameninţare și pentru profitabilitatea sectorului bancar.

Împrumuturile imobiliare comerciale reprezintă aproape 10% din portofoliile de împrumuturi ale băncilor. În opinia specialiștilor, „nu e probabilă declanşarea unei crize sistemice”, dar sectorul imobiliar comercial din Zona Euro tot ar putea spori eventualele șocuri din sistemul financiar.

„O evoluţie negativă a acestor împrumuturi va duce la pierderi majore în alte zone ale sistemului financiar, de exemplu la fondurile de investiţii şi companiile de asigurări”,

se mai arată în raportul BCE.

Sursa citată mai notează că mulți dezvoltatori imobiliari au intrat în insolvență în ultima perioadă deoarece creşterea rapidă a inflaţiei a forţat BCE să majoreze dobânzile, fapt ce a stopat creşterea preţurilor în sector. De asemenea, băncile din Zona Euro au redus accesul la creditele ipotecare, iar cererea clienților e în scădere.

Luna trecută, BCE a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează și, potrivit unor surse, schimburile de informaţii fac parte dintr-un efort al Băncii de a identifica potenţialele lovituri la adresa băncilor.

scroll to top