Închide

Azomureş reia parţial producţia. Așteaptă confirmarea Guvernului pentru pachetul de subvenții

Avatar
1024px Azomures4

Foto: Wikipedia/Sie

Timp de citire: 2 minute

Azomureş a anunţat, marţi, că a decis reluarea producţiei de îngrăşăminte şi produse pentru industrie, însă până la confirmarea de către Guvern a pachetului de subvenţii, va manifesta precauţie şi va lucra sub capacitatea normală de producţie, potrivit unui comuicat al companiei.

Potrivit sursei citate, au trecut deja 4 luni de la decizia de a opri temporar producţia de îngrăşăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilităţii pieţei gazelor naturale.

“În toată această perioadă, Azomureş împreună cu Fertilizers Europe au atras atenţia Uniunii Europene şi Guvernului României că şocul energetic ar putea duce la o criză a îngrăşămintelor şi a alimentelor. În special în contextul restricţiilor exporturilor ucrainene şi ruseşti prin Marea Neagră, experţii estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate şi acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrăşămintelor. La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină această criză alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esenţiale pentru agricultură. Polonia (836 milioane EUR) şi Germania (20 miliarde EUR) au oferit deja pachete substanţiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte”, menționează sursa citată.

Potrivit Azomureş, Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei şi Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanţi ai industriei pentru a lansa un pachet de ajutor similar cu cele lansate în alte ţări europene.

“Toate acestea duc la reluarea parţială a producţiei la Azomureş. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preţ care duc la costuri ridicate pentru îngrăşăminte, chiar şi cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenţii, vom rămâne precauţi şi sub capacitatea normală de producţie, dar în acelaşi timp considerăm că este esenţial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producţie limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree şi Melamină în prima perioadă, urmând ca producţia de îngrăşăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, citat în comunicatul menţionat.

Conform sursei citate, în luna decembrie a anului trecut, piaţa gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producţia de îngrăşăminte la preţuri accesibile, nu doar pentru Azomureş, ci şi pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeaşi perioadă.

“În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piaţa energiei din UE a ajuns de la ‘maxime fără precedent’ la ‘criză totală’. În timp ce piaţa gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), acelaşi punct de referinţă a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancţiunilor UE”, se mai subliniază în comunicat.

Azomureş a precizat că producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti, însă furnizează şi materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din ţară.

scroll to top