Închide

Banca Angliei crește dobânzile pentru a 12-a oară la rând, la maximul ultimilor 15 ani

Avatar
a bridge over a body of water with a sunset in the background

Fotografie de Shannon Tremaine pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

În ședința de politică monetară de joi, Banca Angliei a decis majorarea ratelor de dobândă, pentru a 12-a oară la rând, de la 4,25% până la nivelul de 4,5% pe an, nivelul maxim al ultimilor 15 ani, anunță BBC. Ultima oară când dobânzile se situau la acest nivel era în toiul crizei financiare mondiale din octombrie 2008.

Majorarea va pune și mai multă presiune asupra gospodăriilor britanice, care se chinuie să treacă cu bine de criza costului vieții, cauzată de inflație.

Aceasta va însemna rate ipotecare mai mari pentru unii proprietari de locuințe, în timp ce persoanele care caută împrumuturi se vor confrunta cu costuri mai mari de împrumut. Cu toate acestea, ratele ridicate ale dobânzilor pot fi în avantajul celor care economisesc, notează BBC.

Principalul motor al creșterii prețurilor în Marea Britanie a fost reprezentat de prețurile alimentelor. Inflația a atins 10,1% în luna martie, adică de peste cinci ori ținta de 2% a Băncii Angliei.

Potrivit băncii centrale, inflația ar urma să scadă brusc în aprilie (cifrele nu au fost încă publicate, n.n.), dar nu atât de mult pe cât se anticipase anterior. Instituția apreciază că inflația ar putea să ajungă la 5% până la sfârșitul acestui an, nivel mai mare decât cel estimat anterior, de 4%.

Un angajament esențial al guvernului conservator, aflat la conducere, a fost reducerea la jumătate a ratei inflației până la sfârșitul anului.

Șapte din cei nouă membri ai comitetului de politică monetară al Băncii Angliei au votat pentru creșterea ratei dobânzii de bază de la 4,25% la 4,5%.

Aceștia și-au fundamentat decizia pe existența unor ”surprize repetate cu privire la rezistența cererii” și pe faptul că inflația a fost mai puternică decât fusese anticipat.

Ceilalți doi membri ai comitetului au dorit să mențină ratele neschimbate, apreciind că inflația ar urma oricum să scadă considerabil în acest an. Ei au mai precizat că o mare parte din impactul creșterii ratelor nu s-a resimțit încă în economie.

Banca Angliei estimează că doar aproximativ o treime din impactul majorării ratelor a fost transmis în economie.

scroll to top