Banca Mondială: Economia României va crește cu 7,3%. Prognoza, amenințată de numeroase riscuri


Autor:    -  
World Bank

Timp de citire: 2 minute

Banca Mondială a îmbunătățit puternic estimarea de creștere economică pentru România la 7,3%, în 2021, față de precedenta prognoză de 6%, după cum a semnalat anterior Economedia, aici, într-o discuție cu Gallina A. Vincelette, director pentru țările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.

Banca Mondială se așteaptă ca anul viitor creșterea economică a României să se tempereze la 4,8%, pentru ca în 2023 să ajungă la 3,9%.

Gallina A. Vincelette, director pentru țările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale, a declarat, anterior, că Banca Mondială estimează că economia României va crește cu 7% în acest an, iar economia se va recupera pe deplin după numai un an de pandemie, însă există o serie de riscuri care amenință această prognoză, precum o absorbție insuficientă a fondurilor europene, creșterea inflației și, mai ales, scepticismul față de vaccin.

Banca Mondială mai arată, într-un comunicat, că o redresare surprinzător de puternică în prima jumătate a acestui an a stimulat activitatea economică pe piețele emergente și țările în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, economia regională urmând să se extindă mai mult decât preconizat, înregistrând o creștere economică de 5,5% în 2021.

Redresarea a fost în mare parte determinată de o revenire puternică a exporturilor în prima jumătate a acestui an, în contextul în care activitatea din zona euro a revenit, prețurile mărfurilor au crescut abrupt, iar cererea internă și-a revenit datorită vaccinării și pachetelor de sprijin. Totuși, creșterea exporturilor s-ar putea diminua pe fondul răspândirii globale și regionale a variantelor de COVID-19 mai contagioase, care de altfel au diminuat și redresarea cererii interne regionale.

În 2022, se estimează o atenuare a creșterii regionale până la 3,4%, deoarece cererea internă și externă se stabilizează, iar stimulentul pandemic este diminuat. Perspectivele rămân însă extrem de incerte, având în vedere continuarea pandemiei, în special în contextul accesului inegal la vaccin, precum și al ezitării față de acesta. Redresarea regională a fost însoțită de o accelerare rapidă a inflației și rămâne vulnerabilă la stresul financiar, care ar putea fi declanșat de o înăsprire bruscă a condițiilor de finanțare externă sau de o creștere accentuată a incertitudinii politice și a tensiunilor geopolitice.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!