BBC: Viața rușilor se degradează. Rubla rusească a devenit neînsemnată pe piețele financiare
Rubla rusească a scăzut, duminică, cu aproape 20%, coborând la un nou minim record faţă de dolarul american, transmite BBC. Scăderea valorii rublei vine după ce naţiunile occidentale au anunţat un set sever de sancţiuni economice în urma invaziei Ucrainei.
Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară Swift. De asemenea, s-au impus restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei
Încă din prima zi de tranzacționare de când au fost impuse noi sancțiuni dure, rubla rusă a scăzut la minim record față de dolarul american. Euro a scăzut cu peste 1%, în timp ce prețul petrolului a crescut. Măsurile introduse în acest weekend au crescut costurile financiare și sociale ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Situația Rusiei și a cetățenilor ei se deteriorează zilnic
Rușii așteaptă deja la cozi lungi, îngrijorați că toate cardurile lor bancare ar putea să nu mai funcționeze sau că vor fi impuse limite la suma de numerarul pe care îl pot retrage. Deja unele dintre operațiunile europene ale Sberbank, banca de stat rusă, eșuează, potrivit autorităților de reglementare.
Noua interdicție asupra capacității Băncii Centrale a Rusiei de a-și folosi rezervele valutare de aproximativ 630 de miliarde de dolari subminează capacitatea acesteia de a apăra rubla. Este posibil ca inflația să crească din cauza slăbiciunii monedei. Acest lucru lasă băncii centrale câteva opțiuni, inclusiv creșterea ratelor dobânzilor sau limitarea sumei de bani care pot fi aduse în sau din țară.
Apel la calm
În weekend, Banca Centrală a Rusiei a lansat un apel la calm pe fondul temerilor că noile sancțiuni financiare ar putea declanșa o fugă a oamenilor din băncile sale. Aceasta a spus că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”.
Săptămâna trecută, agenția de rating Moody’s a declarat că revizuiește obligațiunile rusești pentru a le putea retrograda la „junk”, ceea ce ar pune Rusia într-o ligă a țărilor mai riscante, care de obicei trebuie să plătească mai mult pentru a se împrumuta. Agenția rivală de rating de credit Standard&Poor’s a coborât deja țara la statutul de nedorit.