Închide

BCE a cerut majorarea capitalului pentru 20 de bănci, din cauza expunerii la creditele neperformante

Avatar
euro-sculpture, euro sign, artwork

Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat cerinţele de capital pentru 20 de instituţii financiare care nu au pus deoparte suficient numerar pentru a acoperi creditele neperformante, o temere majoră a autorităţilor de supervizare, după majorarea dobânzilor, transmite Reuters.

BCE vrea să se asigure că băncile au suficiente provizioane să susţină o posibilă majorare a nivelului creditelor neperformante, după încetinirea creşterii economice şi majorarea dobânzilor.

Prezentând evaluarea anuală a sectorului bancar din zona euro, BCE a informat că a cerut majorarea capitalului pentru 20 de mari bănci, din cauza expunerii lor la creditele neperformante.

“În aceste cazuri, a fost identificat un deficit de capital faţă de aşteptările BCE, deoarece acoperirea riscurilor legate de creditele neperformante a fost evaluată ca fiind neadecvată”, a precizat Banca Centrală Europeană, fără a da publicităţii numele instituţiilor financiare.

Instituţia a menţionat că anul viitor se va concentra pe riscurile legate de creditare şi lichiditate, în contextul crizelor cu care s-au confruntat anul acesta unele bănci importante pe plan global.

“În condiţiile ratelor mai ridicate ale dobânzilor, pe termen mediu ne aşteptăm la sporirea volatilităţii unor surse de finanţare şi a costurilor de finanţare ale băncilor, într-un moment în care o parte importantă din finanţarea acordată de băncile centrale este înlocuită”. Vedem deja semne preliminare ale unei deteriorări a calităţii activelor, în contextul încetinirii creşterii economice, ceea ce ar putea spori stocul de creditele neperformante, avertizează BCE.

Băncile vor trebui să remedieze până la finalul lui 2024 deficienţele constatate de BCE în privinţa riscurilor legate de climă.

“Pentru a sprijini aceste obiective, BCE este pregătită să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie”, se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

scroll to top