Închide

“Practic, un lockdown!” Lovitură dată retailului german de Crăciun. Cumpărături restricționate

Avatar
Supermarket Germania

Foto: dw.com

Timp de citire: 2 minute

Retailul suferă în cea mai importantă economie europeană. În Germania, doar persoanele vaccinate mai au voie să viziteze magazinele. Toți comercianții cu amănuntul trebuie să scaneze permisul Covid al consumatorilor la intrare. Sectorul retail se teme pentru vânzările de Crăciun.

Germania impune noi măsuri stricte de Covid, care afectează și industria de retail. Anterior, doar unele landuri hotărâseră deja că permisele Covid ale clienților trebuie scanate la intrarea în magazine, dar acum regula se aplică în întreaga țară. Doar cei care au primit două doze de vaccin sau care s-au recuperat după Covid au voie să intre. Totuși, cu excepția magazinelor esențiale, cum ar fi supermarketurile. Pe acestea oricine le poate vizita în continuare.

Măsurile sunt întâmpinate cu critici puternice din partea comercianților înșiși. Procesul de scanare este greoi și a provocat deja cozi lungi, așa cum s-a observat la Berlin weekendul trecut. Mai puține persoane vizitează arterele comerciale consacrate. Asociația comercială Berlin-Brandenburg a înregistrat deja o scădere a frecvenței vânzărilor în primul weekend al perioadei de sfârșit de an.

Potrivit serviciului german de știri TagesSchau, citat de RetailDetail, asociația se așteaptă ca vânzările să scadă cu 15 până la 40% în perioada importantă de Crăciun.

„Practic, un lockdown”

„Este o catastrofă pentru comerțul cu amănuntul întrucât ne aflăm în plină perioadă de Crăciun. Timpurile de așteptare la ușă nu sunt neapărat favorabile atmosferei de cumpărături.”,

pune asociația comercială Handelsverbands Nord

Asociațiile comerciale mai atrag atenția că angajații sunt din nou victime și trebuie să facă față multor agresiuni și frustrări. Iar studiile au arătat că în magazine nu există aproape niciun risc de a contracta Covid.

Institutul Economic German (IW) estimează o pierdere din cifra de afaceri de aproximativ 5,3 miliarde de euro pentru retailul fizic în decembrie, fără a include costurile suplimentare suportate de controalele de acces. De asemenea, comercianții cu amănuntul se tem că supermarketurile și jucătorii din comerțul electronic își vor relua vânzările nealimentare.

Unii comercianți cu amănuntul, inclusiv lanțul de sport Intersport, solicită deja sprijin guvernamental, deoarece consideră că este echivalentul unui nou lockdown, dar pentru cei nevaccinați.

Există, de asemenea, un proiect de lege pe masă și în Țările de Jos pentru a face permisul Covid obligatoriu în magazinele neesențiale. Dar încă este în faza de dezbatere.

scroll to top