Închide

BCE menține la același nivel dobânda-cheie; achiziția de obligațiuni se încheie în T3 2022

Avatar
bank, euro, european central bank

Sediul BCE. Fotografie de moritz320 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politică monetară, adăugând că intenţionează, în continuare, să pună capăt achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul al treilea, în pofida unei inflaţii galopante, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

”În şedinţa de astăzi, Consiliul guvernatorilor a considerat că datele care au devenit disponibile după ultima sa şedinţă întăresc anticipaţia potrivit căreia achiziţiile nete de active în cadrul programului de achiziţionare de active ar trebui încetate în trimestrul III”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%, potrivit deciziei de astăzi a BCE.

Când vine vorba de dobânda de politică monetară, BCE este mult în urma altor mari bănci centrale din întreaga lume, având în vedere că multe dintre acestea au început să majoreze dobânzile încă de anul trecut. Numai în ultimele zile, băncile centrale din Canada, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă au majorat costul creditului.

La rândul său, Rezerva Federală americană urmează să majoreze dobânda de bază de mai multe ori în următorii doi ani.

”Orice ajustări ale ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE vor avea loc după o perioadă ulterior încetării achiziţiilor nete ale Consiliului guvernatorilor în cadrul APP şi vor fi graduale”, a precizat joi Banca Centrală Europeană.

Începând din 2015, BCE a cumpărat obligaţiuni în valoare de aproape 5.000 de miliarde de euro, în ideea de a stimula o inflaţie care timp de mai mulţi ani a fost semnificativ mai mică decât ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Însă, în ultimele luni, inflaţia în zona euro a crescut accelerat, atingând un maxim istoric de 7,5%, ceea ce complică sarcina oficialilor BCE care, pe de o parte, trebuie să ţină sub control creşterea preţurilor, iar pe de altă parte trebuie să susţină economia zonei euro, care acum stagnează din cauza impactului războiului.

scroll to top