Închide

BCE nu va aștepta până la toamnă pentru mărirea dobânzilor. Lagarde vorbește despre iulie

Avatar
Bridge over a river near the ecb tower

Fotografie de Masood Aslami pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat, la o televiziune olandeză, că prima creștere a ratelor dobânzilor din ultimul deceniu ar putea avea loc în iulie, dar a minimizat ideea unei creșteri cu jumătate de punct, scrie Bloomberg.

Oficialii BCE au devenit din ce în ce mai alarmați cu privire la inflația record, alegând să se concentreze asupra pericolelor prețurilor scăpate de sub control în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și după noile probleme ale lanțului de aprovizionare care deraiează revenirea economică, după pandemie.

Christine Lagarde a transmis că o majorare a dobânzilor ar putea fi realizată ”la câteva săptămâni” după ce cumpărarea netă de obligațiuni se va încheia, la începutul trimestrului viitor.

”Vom opri achizițiile de active nete. Apoi, cândva după aceea – ar putea să fie în câteva săptămâni – vom crește ratele dobânzilor”, a spus șefa BCE.

Dând semne de îngrijorare serioasă, șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a devenit în această săptămână primul membru al Consiliului Guvernatorilor BCE care a prezentat ideea unei creșteri a dobânzilor de 50 de puncte de bază la reuniunea BCE din iulie, deși asta numai în cazul în care datele se înrăutățesc.

Întrebată despre o posibilă creștere de această dimensiune, Lagarde a spus „nu este ceva ce să vă pot spune în acest moment”, subliniind că împărtășește „aceeași direcție de mers” cu Knot, dar că nici creșterea economică nu trebuie riscată.

”Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă destul de treptat, astfel încât să nu punem pauză acestei mașini în mișcare. Trebuie să ridicăm piciorul de pe accelerație în siguranță, pentru a încetini inflația, dar nu putem întrerupe nici viteza”, a mai spus Lagarde.

Cu o inflație de aproape patru ori mai mare decât ținta de 2% și după ce Rezerva Federală a SUA a operat deja o creștere a dobânzilor mai mare decât de obicei, în aprilie, criticii au acuzat BCE – a cărei rată a dobânzilor este în prezent de -0,5% – că se mișcă prea încet. Lagarde a respins criticile.

”Nu pot eu să reduc acum prețul pe care oamenii îl plătesc pentru o pâine, pentru că rata dobânzii nu are nimic de-a face cu asta”, a spus ea.

scroll to top