Închide

BERD se așteaptă la pierderi record în 2022 din cauza portofoliilor de investiţii din Rusia şi Belarus

Avatar
money, businesses, finances

Fotografie de ds_30 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se aşteaptă la o pierdere record în 2022, în special din cauza pierderilor suferite în cazul portofoliilor de investiţii din Rusia şi Belarus, a avertizat Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD, transmite Reuters.

Înaintea războiului din Ucraina, instituţia financiară avea un portofoliu de aproximativ un miliard de dolari concentrat pe Rusia şi Belarus, care este acum “provizionat integral”.

Comparativ, condiţiile dificile de pe piaţă şi creditele neperformante au avut un impact limitat asupra activelor deţinute de BERD, a explicat Renaud-Basso.

“Ne aşteptăm la o pierdere record, după un profit record în anul anterior”, a declarat şeful BERD, într-un interviu acordat Reuters, în marja Forumului de la Davos.

Anterior, BERD raportase investiţii record în 2022, de aproximativ 13,1 miliarde de euro (14,1 miliarde de dolari), şi estima că va continua investiţiile în sectorul alimentar şi al securităţii energetice, a afirmat Renaud-Basso.

Instituţia financiară speră să-şi majoreze anul acesta investiţiile în Orientul Mijlociu şi în Africa, în special în Egipt, dar şi în Tunisia. De asemenea, Renaud-Basso a reafirmat angajamentul băncii de a trimite Ucrainei trei miliarde de dolari până la finalul acestui an, în special în vederea reconstruirii infrastructurii.

În plus, şeful BERD se aşteaptă ca extinderea activităţilor băncii în Africa Subsahariană şi Irak, amânate din cauza războiului din Ucraina, să fie din nou luate în considerare în 2023.

scroll to top