Închide

Beyoncé, învinuită pentru inflația încăpățânat de ridicată din Suedia

Avatar
Screenshot Www.1news.co.nz 2023.06.15 11 42 26

Foto: Getty

Timp de citire: 3 minute

Economiștii de la Danske Bank consideră că decizia americancei Beyoncé de a-și începe turneul mondial la Stockholm, în luna mai, a dus la o creștere bruscă a prețurilor hotelurilor locale, ceea ce, la rândul său, a făcut ca inflația suedeză să depășească așteptările, potrivit Financial Times.

Fanii din întreaga lume s-au adunat în capitala suedeză pentru primele două concerte sold-out ale turneului Renaissance al lui Beyoncé de luna trecută, iar datele anecdotice sugerează că mulți dintre cei 46.000 de participanți din fiecare seară au fost nevoiți să se cazeze cu mult în afara capitalei Suediei și la prețuri foarte ridicate.

Institutul suedez de statistică a declarat miercuri că măsura anuală de bază, care exclude modificările prețurilor la energie, a scăzut cu doar 0,2 puncte procentuale între aprilie și luna trecută, ajungând la 8,2%. Aceasta a fost o marjă mai mică decât sperau economiștii și banca centrală.

“Beyoncé este responsabilă pentru surpriza suplimentară în creștere din această lună. Este destul de uimitor pentru un singur eveniment. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat Michael Grahn, economistul șef al Danske din Suedia, care a estimat că cântăreața a cauzat 0,2 puncte procentuale din creștere.

Institutul suedez de statistică a precizat că restaurantele și hotelurile au adăugat 0,3 puncte procentuale la cifra din luna mai, în timp ce recreerea și cultura au contribuit cu 0,2 puncte procentuale.

Economiștii au declarat că se așteaptă ca efectele să se diminueze în această lună. Dar unii, precum Andreas Wallström, șeful departamentului de previziuni de la Swedbank, și-au exprimat îngrijorarea că următorul mare concert din Suedia – trei nopți cu Bruce Springsteen la Göteborg, la sfârșitul lunii iunie – va avea un efect similar.

Beyoncé – faimoasă pentru hituri precum “Halo”, “Crazy in Love”, precum și “Bills, Bills, Bills”, pe vremea când făcea parte din Destiny’s Child – se află în turneu pentru prima dată în ultimii șapte ani, ceea ce a stârnit o cerere uriașă de bilete în Europa și, începând de luna viitoare, în SUA.

Site-urile americane au fost pline de povești cu americani care călătoresc în Suedia pentru a profita de coroana suedeză slabă și de prețurile biletelor semnificativ mai ieftine decât în țara lor.

Biletele pentru concertele de la Stockholm s-au vândut la o valoare nominală cuprinsă între SKr650-Skr1495 fiecare (60-140 dolari). Pentru spectacolele ei din Las Vegas, prețurile Ticketmaster pentru intrarea standard variază între 91 și 689 de dolari. În alte orașe din SUA, biletele de revânzare se vând la câțiva multipli ai acestor sume.

Riksbank a fost una dintre ultimele bănci centrale occidentale care a început să ridice ratele dobânzilor, îndepărtându-se de limita inferioară zero abia în luna mai a anului trecut. Rata sa de referință este de 3,5%, iar majoritatea economiștilor, precum Grahn, se așteaptă la încă două majorări în acest an, în timp ce încearcă să reducă inflația globală la ținta de 2%.

Așteptarea consensuală pentru inflația de bază suedeză în luna mai a fost de 7,8%. Riksbank a prognozat o cifră de 8,1%.

Turneul Renaissance al lui Beyoncé s-a mutat de la Stockholm prin mai multe capitale europene, inclusiv Bruxelles, Cardiff, Edinburgh și cinci nopți la Londra. Ea mai are șapte date în Germania, Olanda și Polonia înainte de a se deplasa în Canada și SUA. Cu toate acestea, impactul ei nu a apărut încă în datele privind inflația din celelalte țări.

Marile turnee sportive denaturează adesea statisticile economice, dar economiștii au declarat că este rar ca un singur eveniment să facă acest lucru.

scroll to top