Bitcoin scade serios pe fondul intensificării focurilor de armă din Ucraina. Aurul crește iar
Tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia fac Bitcoinul să scadă serios. Vineri după-amiază, bitcoin scădea cu 6,7% în ultimele 24 de ore, pe tranzacţii de 1,24 miliarde de dolari, conform CoinDesk. Evoluţia are loc pe fondul unui sell-off mai mare al activelor de risc, „alimentat” de un potenţial conflict armat între Ucraina şi Rusia, în special de schimbul de focuri din estul Ucrainei.
Criptomoneda ajungea la ora redactări ştirii la preţul de circa 40.400 de dolari, cu 40% sub recordul stabilit în luna noiembrie a anului trecut, scrie dcnews.ro.
În timp ce criptomoneda scade puternic, aurul a crescut joi cu peste 1%, atingând un maxim al ultimelor opt luni, de 1.902 USD pe uncie, scrie Coindesk.
„Acum o lună, nimeni nu dorea să se atingă de aur. Acum aurul a devenit, dintr-o dată, atracția lunii, investitorii căutând refugii sigure, pe măsură ce riscurile geopolitice se intensifică și temerile că băncile centrale ar putea exagera cu înăsprirea politicii monetare, “, a declarat, pentru publicația citată, analist al furnizorului de date Oanda, cu sediul în New York.
„Bitcoin este activul suprem de risc, iar o invazie a Ucrainei ar genera scăderi suplimentare (selling pressure – n.r.) de 10%-15% pe termen scurt”, mai spune Moya.
Joi, preşedintele american Joe Biden le-a transmis reporterilor să riscul de invazie a Ucrainei este „foarte ridicat”, atacul propriu-zis putând să aibă loc „în câteva zile”.
Investitorii urmăresc de asemenea declaraţiile băncii centrale americane, care plănuieşte să efectueze anul acesta mai multe majorări ale dobânzii de referinţă. Unii investitori prognozează că Rezerva Federală va creşte ratele dobânzilor de şase ori în 2022, deşi minuta Fed din ianuarie a oferit puţine detalii în acest sens.
„Perspectivele pentru Bitcoin rămân în mare parte pozitive, dar dacă previziunile pe termen lung încep să fie afectate de o înăsprire violentă a politicii monetare, este posibil ca investitorii instituţionali să îşi reducă pariurile”, adaugă Moya.