Închide

Black Friday primește un impuls în UK, deoarece cumpărătorii caută să economisească bani

Avatar
shopping mall, shop, shopping

Fotografie de jarmoluk pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Black Friday ar putea avea o importanță mai mare pentru comercianții cu amănuntul din Marea Britanie în acest an, deoarece aceștia încearcă să încurajeze cumpărătorii să cheltuie bani acum, înainte să le fie erodate bugetele de Crăciun de criza costului vieții, potrivit Bloomberg.

Aproape 70% dintre cumpărătorii britanici intenționează să participe la evenimentul de reduceri importat din SUA, față de 57% anul trecut, potrivit McKinsey & Co. Căutările online pentru vânzările de Black Friday au crescut cu un sfert față de anul trecut, deoarece clienții caută să economisească bani, potrivit Audit Lab, o firmă de cercetare a datelor.

Vânzările din săptămâna premergătoare Black Friday au crescut cu o treime față de anul trecut, potrivit Klarna.

“Black Friday va fi și mai importantă în calendarul cumpărăturilor”, a declarat Anita Balchandani, șefa practicii de consum din Marea Britanie la McKinsey din Londra.

Aceasta nu înseamnă că consumatorii fac risipă. Imaginea mai largă arată că aceștia restrâng cheltuielile în acest Crăciun pe măsură ce facturile la energie cresc și costurile mai mari ale creditelor ipotecare se profilează. Aproape jumătate dintre consumatorii britanici intenționează să cheltuie mai puțin în acest sezon festiv, iar o treime dintre ei vor cumpăra cadouri mai ieftine pentru prieteni și familie, potrivit Ernst & Young. Unele persoane se abțin de la cumpărăturile de Crăciun.

În multe cazuri, Black Friday s-a transformat în Black November. Marele magazin John Lewis Partnership Plc și lanțul de farmacii Boots au oferit oferte de la începutul lunii. De asemenea, comercianții cu amănuntul au început să ofere reduceri de Crăciun în septembrie și octombrie pentru a-i atrage pe cumpărători să cheltuie mai devreme decât în mod normal.

Reduceri mari

În consecință, comercianții cu amănuntul sunt nevoiți să facă reduceri mai mari, în încercarea de a stimula cheltuielile în cea mai importantă perioadă a anului pentru majoritatea mărcilor. Brandul de modă pentru gravide Seraphine Group Plc oferă reduceri de 30%, față de 20% anul trecut, brandul de îmbrăcăminte de fitness Gymshark are reduceri de până la 60%, iar retailerul de electronice Currys Plc are reduceri de până la 40%.

Reducerile de Black Friday de la Amazon.com din Marea Britanie au început și durează până mâine, oferind reduceri de 77% la căști și 55% la aparate de ras.

O parte din motiv este că retailerii au prea multe stocuri, după ce au comandat stocuri într-o perioadă în care economia era mai puternică și încrederea consumatorilor era mai mare. Unii și-au mărit intenționat stocurile pentru a se asigura că produsele lor sunt disponibile pe fondul blocajelor din lanțul de aprovizionare.

“Incidentele în care comercianții cu amănuntul participă la Black Friday sunt în creștere și asta pentru că stau acolo cu prea multe stocuri”, a declarat Richard Lim, director executiv la firma de cercetare Retail Economics. “Au plătit foarte mult pentru a aduce stocuri în țară”.

Black Friday continuă să fie mult mai populară în SUA, unde face parte din sărbătorirea weekendului de Ziua Recunoștinței. De la sosirea în Marea Britanie, în 2014, și-a pierdut o parte din relevanță și este acum în mare parte un eveniment online. Incidentele în care cumpărătorii se bat pentru produse electronice de consum au devenit rare.

În acest an, sezonul comercial de Crăciun va fi deosebit de important pentru comercianții cu amănuntul, mulți dintre aceștia luptându-se cu scăderea vânzărilor din cauza crizei costului vieții. Prăbușirile recente ale magazinului online de mobilă Made.com Group Plc și ale lanțului de magazine de îmbrăcăminte Joules Group Plc arată cât de dificil este mediul comercial pentru unii comercianți.

“Comercianții cu amănuntul care nu au reușit să meargă pe linia de plutire între a lichida eficient stocurile și a nu face reduceri prea mari ar putea avea probleme”, a declarat Duncan Brewer, șeful echipei de strategie pentru retail și produse de consum de la Ernst & Young.

scroll to top