Închide

Blestemul Brexit: Liz Truss, dispusă să relaxeze regulile pentru accesul muncitorilor străini

Avatar
strawberries in white plastic basket

Fotografie de Rich Smith pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Regulile privitoare la accesul lucrătorilor străini pe piața muncii din Marea Britanie urmează să fie relaxate, măsura fiind o parte din planul noului cabinet condus de Liz Truss de a stimula creșterea economică a țării, scrie Bloomberg.

Premierul Truss ar putea să extindă lista de ocupații la care înregistrează deficit de personal pentru a ajuta companiile să își ocupe posturile vacante prin recrutarea mai ușoară a lucrătorilor străini.

Măsura i-a fost cerută doamnei Truss de către numeroase companii britanice, deficitul de forță de muncă fiind una dintre principalele preocupări exprimate de angajatori în mai multe sectoare economice.

Companiile și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu eficiența sistemului de vize acordate pentru muncitorii calificați, efectele acestuia nefiind suficiente pentru umplerea penuriei de forță de muncă.

Printre alte profesii, executivul britanic va încuraja recrutarea de ingineri de telecomunicaţii pentru a contribui la obiectivul său de a furniza internet în bandă largă la 85% din locuinţele britanice până în 2025.

Cu o rată a şomajului de 3,6%, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) estimează că sectorul serviciilor sociale are nevoie de 105.000 de lucrători suplimentari, cel al asistenţei medicale de 40.000 şi cel al transporturilor de 100.000, în timp ce sectorul agricol are nevoie de 30.000 de vize suplimentare pentru lucrătorii sezonieri.

Abordarea lui Liz Truss pare să se îndepărteze fundamental de poziția anterioară a predecesorului său, Boris Johnson, cu privire la imigrație, putând fi de natură să îi enerveze pe unii dintre cei care au decis, acum 6 ani, în favoarea Brexit-ului.

Doamna Truss a insistat că nu dorește să își caute scuze, ci, în schimb ”se concentrează neîncetat pe creșterea economică”, chiar dacă asta ar însemna implementarea unor politici nepopulare.

scroll to top