Bloomberg: România ar putea accelera proiectele de gaze la mare adâncime din Marea Neagră
România ar putea să își mărească viteza cu care va dezvolta primul său proiect de exploatare a gazelor naturale de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de combustibil fosil în Europa, potrivit declarației directorului financiar din cadrul companiei naționale Romgaz, făcută pentru publicația Bloomberg.
Compania Romgaz SA, controlată de statul român, care a preluat participația de 50% deținută anterior de ExxonMobil în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, a anunțat și că partenerul său în proiect, OMV Petrom SA, își va reevalua perspectivele de dezvoltare a proiectului după creșterea prețurilor la energie și a costurilor de construcție.
Bloomberg notează că permietrul ar putea adăposti aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaz, adică o cantitate aproximativ egală cu producția anuală a Norvegiei. Prețurile gazelor naturale europene s-au triplat în ultimele 12 luni, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze rusești.
”Având în vedere ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi nevoia de a avea gaze mai devreme decât ne-am aşteptat, încercăm să analizăm diferite abordări. Analizăm diferiţi indicatori, în contextul în care preţul gazelor a explodat”, a declarat directorul financiar de la Romgaz, Răzvan Popescu, într-un interviu pentru Bloomberg.
Deși Petrom va avea ultimul cuvânt în calitate de operator la proiectul Neptun Deep, cei doi parteneri analizează posibilitatea de a se baza mai mult pe infrastructura existentă din Marea Neagră şi să împartă proiectul în două, poate chiar trei faze, pentru a aduce mai devreme gazele pe piaţă, a mai declarat Răzvan Popescu.
”Producţia la Neptun nu ar trebui să înceapă mai târziu de 2026. Aceasta este estimarea iniţială din planurile Exxon, dar poate există o modalitate de a urgenta lucrurile, pentru că ştim cât de necesar ar fi să avem gaze europene”, a adăugat Răzvan Popescu.
Chiar dacă România este una dintre puținele state membre UE cu o producție internă semnificativă de gaze naturale, se bazează în continuare pe importurile din Rusia pentru a-și acoperi aproximativ un sfert din nevoile sale interne.
Romgaz vrea să iasă pe piețele externe pentru a-și finanța investiția în Marea Neagră
Compania Romgaz, care aşteaptă ultimele aprobări pentru a putea finaliza preluarea participaţiei deţinută de ExxonMobil la Neptun Deep, are de gând să vândă obligaţiuni internaţionale pentru a finanţa proiectul, mai precizează Răzvan Popescu.
Compania are în vedere obligaţiuni pe cinci şi şapte ani, cu o primă emisiune în valoare de 500 de milioane de euro care ar putea fi lansată mijlocul anului 2023, urmată, un an mai târziu, de o emisiune similară, potrivit declarațiilor lui Popescu.
După o lungă așteptare a schimbării legislației românești privind regulile de explorare și exploatare în perimetre offshore, noua lege a fost, în sfârșit, adoptată de Parlament în această lună și promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit declarațiilor anterioare, Romgaz și Petrom urmează să ia și să anunțe decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep până la sfârșitul anului 2022.