Închide

BNR avertizează legat de o nouă amânare a ratelor

Avatar
Credit Bancar

Foto: baniinostri.ro

Timp de citire: < 1 minut

Banca Națională a României avertizează că o nouă amânare a ratelor pentru persoanele fizice și juridice afectate de criză riscă să ducă la scăderea solvabilității băncilor.

În cazul în care 15% din debitori vor apela la amânarea ratelor, așa cum s-a întâmplat în cazul moratoriilor Covid 19, lichiditatea băncilor ar rămâne adecvată, însă ar apărea provocări pe benzi de scadență și monede, arată BNR, potrivit SpotMedia.

Iar o problemă suplimentară pentru bănci vine din faptul că spre deosebire de 2020, acum nu s-a anunțat nicio scutire de provizioane pentru împrumuturile cu ratele suspendate.

”Impactul noilor moratorii asupra indicatorilor de calitate a activelor și de solvabilitate a instituțiilor de credit va fi influențat semnificativ de tratamentul contabil ce va fi aplicat împrumuturilor care beneficiază de noi moratorii”, arată BNR.

Firmele care au apelat la moratorii au ajuns să genereze o rată a creditelor neperformante de 14%, față de 4,2% în cazul celor care nu au apelat la astfel de facilități, potrivit datelor BNR.

În cazul populației, rata creditelor neperformante pentru cei care au apelat la suspendarea ratelor este de 9%, față de 3% în cazul celor care nu au solicitat o întrerupere a plăților.

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede posibilitatea amânării ratelor cu 9 luni.

Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de actuala criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor.
scroll to top