Închide

BNR și-a dat acordul pentru preluarea Idea::Bank România de către Banca Transilvania

Avatar
Banca Transilvania

Sursa foto: Banca Transilvania.

Timp de citire: 2 minute

Banca Națională a României a aprobat marți achiziționarea de către Banca Transilvania și BT Investments a pachetului integral de acțiuni ale Idea::Bank România, deținut de grupul polonez Getin Holding, ceea ce înseamnă că una dintre condițiile acordului încheiat în iunie a fost astfel îndeplinită, a informat grupul din Polonia, într-un comunicat de presă transmis agenției naționale de știri PAP (Polska Agencja Prasowa) și citat de publicația de specialitate Bankier.pl.

”Una dintre condițiile pentru transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor Idea::Bank România, așa cum au fost stabilite în acordul de vânzare condiționată din 2 iunie 2021, a fost îndeplinită”, se precizează în comunicat.

În luna iunie, Getin Holding și Getin International au semnat un acord de vânzare condiționat cu Banca Transilvania și BT Investments, pentru preluarea pachetului integral de acțiuni ale Idea::Bank România pentru suma de 213 milioane de lei (193,3 milioane zloți).

Condițiile pentru transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor includ, printre altele: obținerea consimțământului necondiționat al autorității românești anti-monopol (Consiliul Concurenței), cu ​​acordul sau fără vreo obiecție din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România, obținerea acordului Băncii Naționale a României, precum și obținerea acordului Autorității de Supraveghere Financiară din România, în vederea schimbării unui acționar indirect și semnificativ al Idea::Broker de Asigurare SRL (o filială a Idea Bank România).

În luna august, tranzacția a ajuns spre avizare și pe masa Consiliului Concurenței.

Îndeplinirea acestor condiții ar trebui să aibă loc până cel târziu la 31 decembrie 2021, în caz contrar părțile având dreptul să rezilieze contractul, mai precizează Getin Holding în comunicat.

Banca clujeană ocupă poziția de lider a pieței bancare din România, apropiindu-se de o cotă de piață de 20%, în urma tranzacției cu grupul polonez.

Banca Transilvania a făcut prima achiziţie în 2015, Volksbank România, moment care a însemnat la acea vreme cea mai mare tranzacţie de pe piaţa bancară din România. În 2018, banca a mai cumpărat și Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing.

scroll to top