Închide

Boston Consulting Group: Cererea de combustibili fosili din 2019 nu va mai reveni niciodată

Avatar
coal, black, mineral

Fotografie de hangela pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O analiză realizată de Boston Consulting Group (BCG) arată că situaţia economică provocată de pandemia de coronavirus a adus o scădere a cererii de combustibili fosili, ce se poate prelungi pe perioada următorului deceniu, făcând ca o revenire la maximul din 2019 să fie puţin probabilă, scrie News.ro.

Criza provocată de  pandemia de COVID-19 poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra pieţelor de energie globale, se arată în analiză. În special, este aşteptată o scădere a cererii de combustibili fosili faţă de maximele înregistrate anul trecut, conform raportului BCG.

”BCG analizează cererea de energie din viitor şi mixul de energie de-a lungul a trei scenarii economice, reprezentând recuperări în formă de V, U şi L. Este  foarte probabil ca actuala criză să încetinească semnificativ creşterea cererii globale de combustibili fosili în următorul deceniu. Dacă recuperarea economică mai lentă ar fi însoţită de o accelerare moderată în tranziţia de la combustibili fosili la surse regenerabile, aşa cum sugerează măsurile de ‘recuperare ecologică’, introduse în prezent în multe ţări, cererea nu va mai depăşi niciodată nivelurile din 2019”, arată analiza.

Într-un astfel de scenariu, impactul ar fi diferit în funcţie de tipul de marfă şi de regiune. Cărbunele este combustibilul fosil la care este cel mai puţin probabil să se întrevadă o recuperare, se aşteaptă BCG. Între timp, probabil că cererea de gaz natural îşi va relua calea de creştere, iar traiectoria petrolului se va situa undeva între celelalte două.

“Este posibil să fi ajuns acum la un moment de cotitură critic pentru pieţele de energie. Impactul economic provocat de pandemia de coronavirus, creşterea economică din ce în ce mai puţin intensivă energetic şi investiţiile continue în energie sustenabilă, toate acestea împreună, afectează foarte mult cererea de combustibil fosil,” a declarat Bogdan Belciu, partener la BCG.

El spune că acest lucru ar schimba fundamental realitatea pentru multe companii de energie, mult mai devreme decât se aşteptau. În funcţie de scenariul de recuperare, marjele companiilor de energie şi piaţa de capital vor fi sub presiune. Acestea vor trebui să reducă costurile şi să sporească lupta în ciuda obstacolelor întâmpinate, având pe termen mai lung preţuri mai mici.

În acelaşi timp, vor trebui să accelereze eforturile pentru a-şi transforma portofoliile de afaceri, operaţiunile şi investiţiile.

Mai multe aici...
scroll to top