Închide

Bratislava, atinsă de mania persecuției, precum stăpânirea de la Kremlin, se ceartă cu toată lumea

Avatar
Bratislava Prorus

Așa-numitele ”marșuri ale păcii”, organizate la Bratislava anul trecut, cereau capitularea Ucrainei în fața invaziei rusești, pentru obținerea păcii. Sursa foto: Dennik N / Tomáš Benedikovič.

Timp de citire: 2 minute

Ministerul de Externe al Slovaciei l-a convocat pe ambasadorul Olandei la Bratislava, susținând că olandezii s-au amestecat în afacerile interne ale Slovaciei oferindu-se să găzduiască în sediul ambasadei olandeze de la Praga o dezbatere despre situația politică din Slovacia, transmite publicația Euractiv.com.

La scurt timp după convocare, organizatorul evenimentului, ONG-ul ceh ”Centrul pentru o Societate Informată”, a ținut să clarifice faptul că evenimentul nu este organizat de către Ambasadă:

”Respingem cu fermitate ideea că acest eveniment ar fi trebuit să interfereze în vreun fel în afacerile interne ale Slovaciei”, a spus ONG-ul ceh.

Joi, Ministerul de Externe al Slovaciei a transmis că a acceptat scuzele prezentate de olandezi și că a primit asigurări că discuția nu va avea loc în incinta Ambasadei de la Praga. În continuare, diplomația slovacă a refuzat să comenteze situația, spunând că ”prețuiește relațiile bune cu Olanda”.

Cu o zi înainte, însă, a numit organizarea dezbaterii drept ”inacceptabilă” și ”unilaterală”. Într-o declarație dură, a condamnat rolul jucat în organizarea evenimentului de către Ambasada Olandei:

”Respingem o astfel de ingerință în afacerile interne ale Slovaciei. În același timp, ne exprimăm îngrijorări serioase cu privire la organizatori, care au invitat reprezentanții diplomatici ai țărilor UE care își desfășoară activitatea în Cehia la un eveniment cu orientare politică, în care se evaluează situația politică din Slovacia, în absența reprezentanților Ambasadei Slovacei în Cehia”, a scris Ministerul de Externe în comunicatul de miercuri.

Slovacia a fost deranjată, în mod deosebit, de prezența pe lista invitaților la eveniment a doi vorbitori – Rastislav Káčer, fost ministru de externe între 2022 și 2023, și Juraj Rizman, expert slovac în securitate și partener de viață al președintei Slovaciei, Zuzana Čaputová.

Fostul șef al diplomației slovace a reacționat la demersurile ministerului pe care l-a condus:

”Cineva care se uită la știri nu poate să nu se mire de toată situația. Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de foștii mei colegi și de ministerul pe care l-am condus și l-am reconstruit de la zero”, a spus Rastislav Káčer.

Potrivit surselor ziarului slovac Denník N, întâlnirea nu va fi anulată cu totul, însă va avea loc într-un alt loc, nu la Ambasada Olandei la Praga.

Noul episod de tensiune diplomatică creat de Slovacia vine în săptămâna în care Cehia a anunțat că suspendă cooperarea inter-guvernamentală cu Slovacia, care durează de peste 30 de ani, de la despărțirea pașnică a celor două țări în urma așa-numitei ”Revoluții de Catifea”. Cehia și Slovacia au menținut legături bilaterale puternice în toată perioada de după separarea din 1993.

Justificându-și decizia, autoritățile de la Praga au invocat ”diferențe semnificative de viziune în chestiunile de politică externă”.

scroll to top