Închide

Brazilia va avea din nou președinte de stânga. Jair Bolsonaro a pierdut alegerile

Avatar
flag, brazil, brazil flag

Fotografie de gleidiconrodrigues pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele de stânga al Braziliei în perioada 2003-2010, a fost reales la conducerea ţării, el câştigând duminică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care l-a înfruntat pe conservatorul Jair Bolsonaro.

Considerat de mai multe luni favoritul scrutinului, Lula a obţinut 50,83 la sută din totalul voturilor. Bolsonaro, preşedintele în exerciţiu, a obţinut 49,17 la sută, relatează AFP și news.ro.

Lula revine astfel la putere, după ce a condus ţara în perioada 2003-2010.

“Brazilia revine! Începând de la 1 ianuarie, voi guverna pentru cei 215 milioane de brazilieni şi braziliene, nu doar pentru cei care au votat pentru mine. Nimeni nu vrea să trăiască într-o ţară divizată, în stare de război continuu.

Această ţară are nevoie de pace şi de unitate. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor”, a spus Lula, în vârstă de 77 de ani, după ce a câştigat alegerile.

Campania electorală a celor doi candidaţi s-a desfăşurat într-o atmosferă brutală, ei insultându-se puternic, în timp ce reţelele de socializare, unica sursă de informare pentru majoritatea celor 170 de milioane de utilizatori brazilieni, propagau valuri de dezinformare.

Bolsonaro l-a caracterizat pe Lula drept “hoţ”, “fost deţinut”, “alcoolic”, “ruşine naţională”. Acesta din urmă a reacţionat: “pedofil”, “canibal”, “mic dictator”.

scroll to top