Închide

BREAKING | Încă un constructor auto german va intra în Formula 1 din 2026!

Avatar
Audi F 1

Foto: F1.com

Timp de citire: 3 minute

Producătorul auto german de categorie premium Audi se va alătura Campionatului Mondial de Formula 1 din sezonul 2026 ca furnizor de motoare. Decizia nemților vine după ce noile reglementări privind unitățile de putere, concepute special pentru a face posibil ca nou-veniții să se alăture sportului la nivel competitiv, au fost publicate la începutul acestei luni. Unitățile de putere din 2026 vor menține arhitectura actuală a motorului cu combustie internă V6, dar vor avea o putere electrică sporită și combustibili 100% durabili, doi factori care s-au dovedit cheie pentru aderarea Audi la Formula 1.

Audi, care face parte din Grupul Volkswagen, a adăugat pentru F1.com că sprijină, de asemenea, planurile F1 de a fi mai durabilă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor, cu un plafon de cheltuieli pentru producătorii de motoare introdus în 2023. De asemenea, constructorul german sprijină F1 stabilind un obiectiv de a fi “zero-carbon” până în 2030.

„Sunt încântat să urez bun venit Audi în Formula 1, o marcă de automobile emblematică, pionier și inovator tehnologic”,

a declarat președintele și CEO-ul F1 Stefano Domenicali, care a lucrat pentru Volkswagen pentru o perioadă începând cu 2014.

„Acesta este un moment major pentru sportul nostru. care evidențiază puterea uriașă pe care o avem ca platformă globală ce continuă să crească. Este, de asemenea, o mare recunoaștere a faptului că trecerea noastră către motoare hibride alimentate în mod durabil încă din 2026 este o soluție viitoare pentru sectorul auto. Cu toții așteptăm cu nerăbdare să vedem sigla Audi pe grila de start și cu siguranță vom auzi curând mai multe detalii cu privire la planurile lor.”, a continuat Domenicali.

Anunțul, la Marele Premiu al Belgiei, în acest weekend la Spa, considerat cel mai frumos circuit de Formula 1

Audi și-a anunțat intrarea în 2026 într-o conferință de presă la Spa, înainte de Marele Premiu al Belgiei din acest weekend, în care au fost prezenți președintele Consiliului de Administrație al AUDI AG Markus Duesmann, Oliver Hoffmann, membru al Consiliului de Administrație pentru Dezvoltare Tehnică, Stefano Domenicali și Președintele FIA, Mohammed Ben Sulayem.

Producătorul a spus că va anunța o decizie cu privire la echipa cu care se vor „alinia la start în 2026 până la sfârșitul acestui an”.

Uzina Audi Sport din Neuburg va fi locul unde va fi dezvoltată unitatea de putere, marcând momentul, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, în care va fi construit un grup motopropulsor de F1 în Germania.

„Motorsportul este o parte integrantă a ADN-ului Audi. Formula 1 este atât o etapă globală pentru brandul nostru, cât și un laborator de dezvoltare extrem de provocator. Combinația dintre performanță ridicată și competiție este întotdeauna un motor al inovației și transferului de tehnologie în industria noastră. Cu noile reguli, acum este momentul potrivit să ne implicăm. La urma urmei, Formula 1 și Audi urmăresc ambele obiective clare de sustenabilitate.”, a spus Markus Duesmann, șeful Consilului de Administrație AUDI.

La aceeași conferință de presă desfășurată înainte de debutul Belgian GP de la Spa, Oliver Hoffmann a adăugat:

„Având în vedere salturile tehnologice majore pe care le facem către sustenabilitate în 2026, putem vorbi de o nouă Formula 1. Formula 1 se transformă, iar Audi dorește să susțină activ această călătorie. O legătură strânsă între proiectul nostru de Formula 1 și departamentul de dezvoltare tehnică al AUDI AG va permite noi sinergii.”

Munca pentru F1 a început deja în Neuburg, Germania

Audi spune că există deja realizate bancurile de testare pentru noile motoare F1, precum și pentru testarea motoarelor electrice și a bateriilor, toate construite în baza lor din Neuburg. În prezent, aceștia lucrează la selectarea personalului, realizarea clădirilor și infrastructurii tehnice până la sfârșitul anului. Ei vor avea apoi trei ani pentru a ajusta motoarele înainte de a intra efectiv în F1.

Adam Baker, care a deținut mai multe poziții de conducere pentru producători și echipe din sporturile cu motor și a petrecut trei ani la FIA, va conduce proiectul de Formula 1 în calitate de CEO la AUDI F1.

scroll to top