Închide

Brexit | Regatul Unit și UE reiau negocierile duminică, la Bruxelles

Avatar
brexit, europe, united kingdom

Fotografie de daniel_diaz_bardillo pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană vor fi reluate, duminică, la Bruxelles, au anunțat Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii și  Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, relatează AFP.

În ciuda divergențelor care persistă, cei doi lideri europeni au spus că „trebuie depus un efort suplimentar” de către negociatori pentru a determina dacă acestea pot fi „rezolvate”, potrivit unor informații transmise de Downing Street, indicând că liderii vor discuta din nou luni.

La rândul său negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a spus că discuțiile cu omologul David Frost de duminică vor arăta dacă poate fi încheiat un acord comercial.

Suntem calmi, ca de obicei, şi dacă mai există o cale, vom vedea, le-a spus el jurnaliştilor la Londra la intrarea în gară, de unde a plecat spre Bruxelles după ce convorbirile au fost întrerupte.

Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Bruxelles în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.

scroll to top