Închide

Brexitul, deja vizibil la raft | Sărăcie în magazine la nici două săptămâni de la “divorț”

Avatar
Rafturi Sainsbury

Rafturile rețelei Sainsbury din Marea Britanie, aproape goale la nici două săptămâni de la Brexit. Foto: The Guardian

Rafturi pe jumătate goale și lipsa produselor din pește, atât de dragi britanicilor. La nici două săptămâni de la intrarea în vigoare a Brexit-ului, haosul a sosit în comerțul insular. Cele mai mari probleme apar în prezent în Irlanda de Nord, scrie Belfast Telegraph.

De săptămâna trecută, supermarketurile locale se confruntă cu rafturi pe jumătate goale. Nu doar mâncarea lipsește din magazine. Din cauza Brexit-ului, camioanele Marks & Spencer au fost blocate la traversarea Mării Irlandei din Anglia. Lanțul a încetat temporar să livreze sute de produse către sucursalele sale din Irlanda de Nord.

Problemele sunt în principal rezultatul unei pregătiri slabe a companiilor englezești pentru Brexit. Spre deosebire de restul Regatului Unit, Irlanda de Nord continuă să aplice normele vamale europene, iar multe companii engleze par să nu fie conștiente de acest lucru.

“Vedem camioane engleze sosind în portul Belfast fără să fi completat o singură foaie de hârtie”, a spus Seamus Leheny, președintele companiei de transport din Marea Britanie Logistics UK.

Efectele Brexitului sunt resimțite și în alte părți ale Marii Britanii.  Aprovizionarea cu fructe și legume proaspete, în special, se dovedește problematică, ducând la mai multe rafturi goale. A fost deja cazul săptămâna trecută la sucursalele Sainsbury (foto) din Cambridge și Suffolk, după cum relata Daily Mail.

Tesco nu mai poate furniza salată, conopidă, portocale, căpșuni, zmeură și afine în unele regiuni. Supermarketul online Ocado are penurie de morcovi și broccoli.

Copii Brexit
Copii privind rafturile goale ]n Irlanda de Nord, o noutate pentru cei mici. Foto: The Guardian

Nu toate problemele sunt rezultatul direct al Brexitului. Pandemia, care lovește puternic Marea Britanie, provoacă, de asemenea, întârzieri suplimentare, deoarece unii lucrători din industria alimentară s-au îmbolnăvit sau au trecut în autoizolare.

Nici în unele țări europene situația nu e roz. În Franța, rafturile Marks & Spencer sunt la fel de goale, scrie ziarul francez Le Parisien. Spre nemulțumirea clienților fideli, magazinelor pariziene M&S abia le mai rămân câteva produse tipic britanice.

Între timp, Brexitul se resimte și în Belgia. Unele supermarketuri belgiene au rămas fără somon proaspăt în weekendul trecut. O parte din somon provine din Scoția și, începând cu 1 ianuarie, este nevoie de mult mai mult pentru a fi distribuit din cauza birocrației Brexit din porturi.

scroll to top