Brexitul, vinovat pentru cozile uriașe din Canalul Mânecii. Ce replică au dat autoritățile britanice?
Sindicatele, oficialii portuari și autoritățile franceze au dat vina pe Brexit, sâmbătă, 23 iulie, deoarece mii de turişti s-au confruntat cu întârzieri mari în încercarea de a ajunge în Europa prin portul Dover, Canalul Mânecii, potrivit Euractiv.
Însă secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a dat vina pe autoritățile franceze, spunându-i omologului său francez Catherine Colonna că „autoritățile franceze nu au pus suficienți oameni la graniță”.
Situația s-a adăugat la relația deja tensionată dintre Londra și Paris ca urmare a Brexit-ului, năruind speranțe de resetare după ce Boris Johnson a declarat la începutul acestei luni că renunță la funcția de premier.
„Trebuie să vedem acțiuni din partea lor (francezilor) pentru a rezolva situația teribilă cu care se confruntă călătorii, inclusiv familiile”, a spus Truss, care luptă în prezent pentru a-i urma lui Johnson în funcția de prim-ministru.
Dar Parisul a respins afirmațiile conform cărora blocajul ar fi fost cauzat de lipsa de personal, iar Colonna, în tweet-ul său, a avut o viziune mai optimistă asupra conversației lor, descriind discuțiile ca fiind „bune” și salutând „cooperarea” pentru a reduce întârzierile.
Bonne conversation avec @trussliz sur les difficultés de circulation près de Douvres. Nous avons salué la coopération entre services techniques compétents pour résorber les retards. Nécessité aussi d'améliorer les installations du port de Douvres. https://t.co/xCjVOjAg1k
— Catherine Colonna (@MinColonna) July 23, 2022
Colonna a subliniat, de asemenea, „necesitatea de a îmbunătăți instalațiile din portul Dover”.
Cu trimitere spre prima pagină din The Daily Telegraph, care avea titlul „Truss spune Franței să repare haosul vacanșelor”, ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, a spus că autoritățile franceze au fost „mobilizate” pentru a facilita circulația.
Dar într-un atac către Londra, fostul ministru al Europei a adăugat: „Franța nu este responsabilă pentru Brexit”.
Verificările la frontieră și documentele suplimentare pentru traficul de marfă au fost reintroduse când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană anul trecut, punând capăt liberei circulații a persoanelor și a mărfurilor în bloc.
De atunci au fost înregistrate blocaje de camioane la Dover, dar vara aceasta este prima cu călătorii nerestricționate pentru public de la ridicarea tuturor restricțiilor Covid.
Deputatul francez Pierre-Henri Dumont, a cărui circumscripție include portul Calais din Canalul Francez, a numit haosul călătoriilor „o consecință a Brexit-ului”.
„Trebuie să efectuăm mai multe verificări decât înainte”, a spus el la televiziunea BBC, prezicând că se va întâmpla din nou.
Directorul executiv al portului Dover, Doug Bannister, a acuzat inițial lipsa personalului agenției franceze de frontieră pentru blocaj, care i-a făcut pe unii turiști să aștepte șase ore sau mai mult pentru a lua feribotul.
Dar el a recunoscut că acum au existat „timpi de tranzacții mai mari” după Brexit. Portul era încrezător că va gestiona cererea în perioadele de vârf, a adăugat el.
Imaginea Brexit, Boris Johnson, a făcut „reluarea controlului” asupra granițelor Marii Britanii un apel de raliu pentru campania sa de „plecare” la votul din 2016 privind aderarea la UE.
De când a devenit prim-ministru, a considerat că acest lucru este mai dificil, cu un număr record de migranți care traversează din nordul Franței cu bărci mici.
Pasagerii trebuie să treacă prin controalele la granița din Regatul Unit și Franța la Dover înainte de a se îmbarca pe feriboturi către nordul Franței.