Bruxelles-ul a pus gând rău promoțiilor de tipul ”XXL”. Cum vrea Comisia să reducă risipa alimentară?

,
Autor:    -  
Fresh Vegetables Healthy Foods
Fotografie de Gabriel Gurrola pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Țările membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze risipa alimentară până la finalul acestui deceniu, în conformitate cu o serie de planuri ale Comisiei Europene care urmează să fie făcute publice săptămâna viitoare și care vizează combaterea risipei alimentare din Europa, arată documentele consultate de jurnaliștii agenției Reuters.

Potrivit estimărilor, fiecare locuitor al Uniunii Europene irosește anual o medie de 131 de kilograme de alimente, potrivit datelor statistice ale UE. Risipa alimentară se traduce prin costuri suplimentare pentru consumatori, emisii excesive de dioxid de carbon și risipă energetică, dacă luăm în considerare combustibilii și apa utilizate în producția de alimente.

Un proiect de reglementare care urmează să fie propus de Comisia Europeană pe 5 iulie și consultat de Reuters ar urma să stabilească un obiectiv obligatoriu pentru fiecare țară din UE de reducere a risipei alimentare totale, în magazine, restaurantele și gospodării private, cu 30% pe cap de locuitor până la sfârșitul anului 2030, comparativ cu nivelurile din 2020.

Un alt obiectiv este reducerea cu 10% a pierderilor tehnologice de resurse alimentare, în fazele de procesare și de producție, tot până la finalul acestui deceniu.

Reuters precizează, totuși, că schița de proiect ar putea fi modificată înainte de a fi dezvăluită în mod public, întrucât mai trebuie negociată de Consiliul Uniunii Europene cu Parlamentul European.

În cadrul proiectului, ar trebui să fie detaliate metode concrete de atingere a țintelor, de exemplu prin eliminarea promoțiilor comerciale care încurajează cumpărarea unor cantități mari de alimente de către clienți (de tipul ”XXL”), acordarea de stimulente pentru fermieri, dar și pentru magazinele care își donează produsele rămase către cantinele sociale sau pentru cele care prezintă la vânzare fructe și legume ”nearătoase” sau cu pete.

Gospodăriile private sunt responsabile pentru puțin peste jumătate din risipa alimentară totală din Europa, mai precizează textul atribuit Comisiei Europene.

Separat, Bruxelles-ul lucrează la un sistem de etichetare mai clar pentru termenele de valabilitate ale produselor alimentare, intenționând să înlocuiască sintagmele ”use by” (”a se consuma înainte de…”) cu ”best before” (”a se consuma de preferință înainte de…”), pentru a evita ca oamenii să arunce la coșul de gunoi alimentele care sunt încă bune pentru consumul uman.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!