Închide

Bruxelles-ul alocă aproape 700 de mil. € României și altor 6 state, pentru ”rezerve strategice”

Avatar
radioactivity, character, nuclear

Fotografie de kalhh pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a decis miercuri să aloce aproximativ 690 de milioane de euro României, Cehiei, Finlandei, Franței, Lituaniei, Poloniei și Portugaliei pentru a continua dezvoltarea rezervelor strategice rescEU de produse medicale și chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), potrivit unui comunicat al instituției de la Bruxelles, citat de publicația Calea Europeană.

Potrivit comunicatului citat, rezervele fac parte din stocurile medicale rescEU din cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, finanțate de Autoritatea pentru pregătirea și intervenția în situații de urgență în domeniul sănătății (HERA). Cu această nouă finanțare, numărul țărilor care găzduiesc rescEU ajunge la 16, cu 21 de rezerve medicale sau CBRN, distribuite strategic în întreaga UE.

”Rezerva strategică de astăzi, finanțată și constituită prin intermediul Autorității pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență în domeniul sănătății, va consolida capacitatea UE de a reacționa rapid în cazul unor potențiale amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății. Trebuie să fim pregătiți pentru amenințările majore de mâine, iar prin acțiunea de astăzi suntem cu un pas mai puternici. Aceasta este o piesă esențială din puzzle-ul pregătirii pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică”, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Aceste stocuri cuprind contramăsuri care prezintă un risc semnificativ de diminuare rapidă sau de creștere a cererii în timpul scenariilor de criză, inclusiv:

  • produse terapeutice, cum ar fi medicamente pentru terapie intensivă, antibiotice, vaccinuri, antidoturi;
  • dispozitive medicale, echipamente de protecție personală și articole pentru a răspunde la evenimente chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Aceste subvenții acordate statelor membre au ca scop îmbunătățirea considerabilă a calității și volumului stocurilor pentru diferite situații de criză și abordarea sustenabilității pe termen lung a stocurilor.

Noua finanțare se bazează pe rezervele existente deja înființate în Croația, Franța, Polonia și Finlanda.

scroll to top