Bruxelles-ul vrea să elimine folosirea cuștilor pentru animale. Totuși, o fi chiar așa simplu?

, , ,
Autor:    -  
eating, pig, breeding
Fotografie de borevina pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Comisia Europeană a decis să răspundă pozitiv Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) ”Să punem capăt erei cuștii” (”End the Cage Age”), a șasea inițiativă încununată de succes, susținută de peste 1 milion de cetățeni din întreaga UE. În răspunsul său, Comisia prezintă planuri pentru o propunere legislativă până în 2023, prin care se urmărește interzicerea cuștilor pentru o serie de animale de fermă. Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei ”De la fermă la consumator” (”From Farm to Fork”), proces care se află în desfășurare, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

Comisia susține că deciziile luate în acest sens vor fi susținute științific prin sprijinul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), obiectivul final fiind limpede, potrivit comisarului pentru sănătate Stella Kyriakides, care a subliniat că scopul este ”un mediu fără cuști, pentru milioane de animale”.

Comisia intenționează să depună eforturi pentru ca legislația propusă să intre în vigoare din 2027, sub rezerva evaluărilor de impact necesare și a unor măsuri tranzitorii, a mai spus ea.

Numind aceasta o ”zi istorică” pentru cetățenii europeni și pentru bunăstarea animalelor în Europa, Kyriakides a spus că UE are ”o responsabilitate morală și societală de a se asigura că fermele asigură acele condiții pentru animale care să reflecte acest lucru”.

Concret, propunerea Comisiei se referă la animalele deja reglementate de legislația privind cuștile, lista care include găinile ouătoare, scroafe și viței, dar și alte animale, cum ar fi iepurii, puicuțele, găinile ouătoare pentru reproducere, puii de reproducție pentru puii de carne, prepelițele, rațele și gâștele.

Mișcarea anunțată de Comisie vine drept răspuns la o Inițiativă Cetățenească Europeană (ICE), ”Să punem capăt erei cuștii”, care a strâns mai mult de un milion de semnături, prin care semnatarii cereau o tranziție spre un sistem agricol fără cuști.

Această inițiativă ”confirmă faptul că această tranziție răspunde unei cereri a societății pentru o agricultură mai etică și mai sustenabilă”, a declarat comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a subliniat că un sistem alimentar sustenabil ”nu poate exista fără standarde ridicate de bunăstare a animalelor”.

”Datorită cetățenilor noștri, Comisia va fi și mai ambițioasă în acest sens și va elimina treptat utilizarea sistemelor de cuști din fermele de animale”, a spus el.

ONG-urile de profil au salutat anunțul Comisiei

Anunțul a fost salutat cu entuziasm organizațiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor și bunăstării animalelor, care au militat mult timp pentru încetarea utilizării cuștilor în agricultură, scrie Euractiv.com.

Olga Kikou, șefa subsidiarei europene a organizației ”Compassion in World Farming” și unul dintre cetățenii care conduc inițiativa ”Să punem capăt erei cuștii”, a spus că acesta este un ”mare pas înainte pentru a lăsa pentru viitor o moștenire pentru animalele noastre”.

”Simt că este unul dintre acele momente istorie în care apare un val al schimbării”, a spus ea, adăugând că activiștii pentru drepturile animalelor vor ”rămâne concentrați asupra instituțiilor europene până când acestea își vor îndeplini aceste promisiuni”.

Pierre Sultana, directorul biroului de politici europene al organizației FOUR PAWS, a declarat că anunțul reprezintă o ”victorie monumentală în beneficiul animalelor de fermă din Uniunea Europeană” și a îndemnat statele membre să sprijine interdicția propusă și să ajute UE pentru a deveni ”un pionier” mondial în materie de bunăstare a animalelor de fermă.

Măsura a fost, de asemenea, salutată de un număr de parlamentari europeni, în special din Grupul Verzilor, care au militat multă vreme pentru drepturile animalelor – Francisco Guerreiro și Tilly Metz – care au declarat că Executivul european se poate baza pe sprijinul grupului lor din Parlamentul European pentru a-și atinge scopurile.

O fi chiar atât de simplu?

Totuși, sfârșitul ”erei cuștii” va necesita schimbări radicale ale sistemelor agricole actuale, ceea ce stârnește îngrijorări majore din partea asociațiilor agricole.

Morgan Ody, membru al asociației fermierilor European Coordination Via Campesina (ECVC), a avertizat că, pentru ca acest tip de schimbare să fie viabil, este esențial să se pună în aplicare ”noi măsuri de sprijin socio-economic și legislativ, extrem de necesare”.

Arătând faptul că prețurile pe care agricultorii le primesc pentru produsele lor ”adesea nu acoperă costurile”, ea a subliniat că Bruxelles-ul ”trebuie să se asigure că fermierii vor primi prețuri mai corecte pentru produsele lor”, mai ales dacă, prin respectarea noilor exigențe impuse de UE, costurile de producție vor crește.

Totodată, asociația fermierilor din UE, COPA-COGECA, a avertizat că, având în vedere necesitatea analizării unor propuneri concrete și tehnice pentru a putea face o evaluare comprehensivă a situației, stabilirea unui termen concret la nivelul anului 2027 nu este realistă.

”Trebuie să luăm în considerare faptul că diferitele sectoare de creștere a animalelor au nevoi și condiții economice diferite, atât în ​​ceea ce privește prețurile de producție, cât și investițiile necesare”, a spus purtătorul de cuvânt al asociației.

La rândul său, Comisia susține că fermierii ar urma să fie sprijiniți prin diferite mecanisme în noua politică agricolă comună (PAC), cum ar fi noul instrument de eco-scheme de sprijin, care îi va ajuta pe fermieri să își modernizeze facilitățile de producție zootehnică, în conformitate cu noile standarde.

Comisia a subliniat, de asemenea, că statele membre se pot baza din Fondul de Tranziție Justă și pe Mecanismul de Redresare și Reziliență, pentru a-i sprijini pe fermierii.

Ce urmează?

Reprezentanții Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară au declarat că, în urma unei cereri primite din partea Comisiei Europene, instituția pregătește avize științifice cu privire la bunăstarea animalelor crescute în scopuri agricole, care vor lua în considerare păsările de curte (inclusiv găinile ouătoare și puii crescuți pentru carne), porcii și vițeii. Acestea vor fi disponibile în cursul anului 2022 și la începutul anului 2023.

Totodată, va fi organizată o consultare publică, cel târziu până la începutul anului 2022, iar Comisia va publica o evaluare a impactului noilor reglementări, din punct de vedere socio-economic și de mediu, înainte de sfârșitul anului viitor.

Acestea vor fi folosite pentru a evalua fezabilitatea calendarului propus, care prevede intrarea în vigoare a noilor norme în 2027.

În paralel, Comisia va căuta să construiască măsuri specifice de sprijin în domenii-cheie legate de politicile agricole, cum ar fi comerțul, sprijin pe care cei de la COPA-COGECA îl consideră crucial.

”Credem că UE trebuie să asigure reciprocitatea standardelor între importurile de produse alimentare și produsele realizate în Europa”, au spus aceștia, avertizând că o politică europeană care să instituie standarde duble în acest sens va avea ”un impact devastator asupra fermierilor”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!