Închide

Bucureştenii vor avea mai puţine probleme cu încălzirea şi apa caldă în acest an

Avatar
cat, sleep, radiator

Fotografie de Eu_eugen pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În acest an, bucureştenii vor avea mai puţine probleme cu încălzirea şi apa caldă decât anii trecuţi, potrivit ministrului Energiei și a reprezentanţilor Termoenergetica.

Însă, acesta este singurul aspect asupra căruia sunt de acord. În privinţa datoriei pe care compania municipală o are către ELCEN, ministrul Energiei şi reprezentanţii societăţii au cifre diferite, la fel şi în ce priveşte kilometrii de reţea modernizaţi în mandatul primarului Nicuşor Dan, potrivit Știrilor TVR.

ELCEN, compania producătoare de energie termică, are stocurile de gaz pregătite pentru iarnă, a declarat Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, problemele ar putea să apară doar din cauză că Termoenergetica nu a reabilitat suficienţi kilometri de reţea, riscând astfel noi pierderi şi noi întreruperi în furnizarea agentului termic. În plus, Termoenergetica a plătit doar o parte relativ mică a datoriei faţă de ELCEN, susţine ministrul.

“Primăria Generală a alocat, după multiplele noastre rugăminţi şi apeluri, inclusiv publice, o sumă de aproximativ 400 de milioane de lei, 100 de milioane de lei suma care a mers către Termoenergetica şi 300 de milioane de lei suma care a mers către ELCEN. Asta înseamnă că din datoria totală de un miliard de lei pe care Primăria Generală o avea către ELCEN, companie a Ministerului Energiei, mai există un sold de 700 de milioane de lei. Deci este o sumă mare. Deocamdată lucrurile aici sunt în ordine şi au existat sumele necesare pentru achiziţia gazului pentru luna octombrie, pentru că de la 1 octombrie lucrul acesta a trebuit rezolvat. Dar această datorie trebuie în continuare plătită. Şi, încă o dată, apelul meu către Primăria Generală este să plătească aceste sume. Este pur şi simplu ceea ce datorează pe bună dreptate Primăria Generală către ELCEN, pentru a putea asigura în continuare producţia agentului termic, încălzire şi apă caldă, pentru bucureşteni”, a explicat Burduja.

Directorul general ELCEN, Claudiu Creţu: Nu cred că putem trece iarna cu aceste datorii. E nevoie de plata datoriei ca să facem invesţii, nu mai putem sta cu CET-urile acestea.

Cifrele stau cu totul altfel, atât în privinţa datoriei, cât şi a kilometrilor de reţea modernizată, spune în replică şeful Termoenergetica.

Au fost achitate acum două săptămâni 300 de milioane către ELCEN ca urmare a unui mecanism de recunoaştere a pierderilor aprobat în Consiliul General Bucureşti. Acest mecanism vizează o sumă de 700 de milioane de lei. A fost achitată prima tranşă de 400 de milioane către Termoenergetica. În acest moment, datoria nu este de 700 de milionae, ci de 600, urmând a fi propuse către aprobare către Consiliul General pentru încă o tranşă de 300 de milioane. Sub aspect tehnic, în aceşti ani au fost modernizaţi 60 de kilometri de reţea şi primară, şi secundară, 1,7 kilometri a fost doar un tronson la unul dintre şantiere, a declarat Adrian Teodorescu, directorul Termoenergetica.

Lucrările vor continua inclusiv în sezonul rece, a adăugat directorul general, şi bucureştenii nu vor avea problemele cu care s-au confruntat în anii trecuţi. Zone vulnerabile din acest punct de vedere rămân însă cartierele Tei şi Colentina, cele mai îndepărtate de CET-urile din Capitală.

scroll to top