Închide

UAW extinde greva de la GM, după ce abținut acorduri din partea Stellantis și Ford

Avatar
2022 Gmc Sierra Denali 200

Foto: fool.com

Timp de citire: 4 minute

Sindicatul United Auto Workers și-a extins sâmbătă greva împotriva General Motors pentru a include și uzina de motoare din Spring Hill, Tennessee, o măsură care ar putea bloca producția de camionete mari a GM și ar putea crește dificultățile financiare ale acesteia, potrivit Reuters.

Extinderea grevei de șapte săptămâni face ca GM să rămână singurul producător auto din Detroit fără un acord contractual. Stellantis, proprietarul Chrysler, a ajuns la un acord cu UAW sâmbătă, iar Ford, miercuri.

Aceste înțelegeri au adus muncitorilor un salt record de 25% la salarii pe durata contractului de 4-1/2 ani și permit companiilor să repornească liniile de asamblare a camioanelor profitabile.

La GM, persoane familiarizate cu negocierile au declarat că punctele nevralgice în negocierile cu UAW includ beneficiile de pensionare și problemele legate de lucrătorii temporari. GM are mai mulți pensionari decât Ford sau Stellantis, iar creșterile beneficiilor de pensie pentru lucrătorii angajați înainte de 2007 costă GM mai mult decât rivalii săi.

“Suntem dezamăgiți de refuzul inutil și iresponsabil al GM de a ajunge la un acord echitabil”, a declarat președintele UAW, Shawn Fain, într-o declarație pentru Reuters.

GM a precizat într-un comunicat că două dintre fabricile sale mari de camionete ar putea fi afectate de greva de la Spring Hill și că dorește să ajungă rapid la un acord.

UAW este deja în grevă la uzina de asamblare a GM din Arlington, Texas, care produce Chevy Tahoe și Suburban și Cadillac Escalade. GM a declarat la începutul acestei săptămâni că această grevă o costă 400 de milioane de dolari pe săptămână.

Uzina din Spring Hill, care are 4.000 de angajați, furnizează motoare pentru nouă uzine de asamblare care construiesc câteva dintre cele mai bine vândute și mai profitabile vehicule ale constructorului auto.

Avocatul UAW, Benjamin Dictor, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare: “Imaginați-vă, toată lumea face camioane în afară de voi. Dacă toți ceilalți ar putea să le facă, ce spune asta despre voi?”.

Sâmbătă nu se așteptau alte discuții și nu era clar când se vor reuni din nou GM și UAW, au declarat surse familiare cu această chestiune.

ACORDUL STELLANTIS

Acordul cu Stellantis urmează un model stabilit de UAW și Ford. Acordurile se vor ridica la creșteri salariale totale de peste 33%, atunci când se iau în considerare majorările compuse și costul vieții. Contractele vor începe cu o creștere inițială de 11%.

“Așteptăm cu nerăbdare să ne primim cei 43.000 de angajați înapoi la muncă și să reluăm operațiunile”, a declarat Stellantis sâmbătă.

Acordurile Ford și Stellantis vor trebui să fie ratificate de toți lucrătorii.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că “contractul Stellantis este o dovadă a puterii sindicatelor și a negocierilor colective de a crea locuri de muncă puternice pentru clasa de mijloc”.

Înțelegerea include un acord pentru redeschiderea uzinei de asamblare a Stellantis din Belvidere, Illinois, care va construi acum camioane de dimensiuni medii, a declarat Fain într-o înregistrare video pe rețelele de socializare. Camioanele ar putea concura cu modelele Ranger de la Ford și Chevrolet Colorado și GMC Canyon de la GM.

Fabrica a fost închisă anterior și a devenit un punct de raliere pentru campania de negociere a sindicatului. De asemenea, Stellantis a fost de acord să construiască o fabrică de baterii lângă fabrica din Belvidere, a declarat UAW.

Guvernatorul statului Illinois, Jay Pritzker, a calificat acordul drept o “victorie uriașă pentru Illinois” și a declarat că statul va oferi stimulente pentru a ajuta la compensarea costurilor producătorului auto.

De asemenea, Stellantis va menține deschise două facilități care erau amenințate cu închiderea – un complex de fabricare a motoarelor în Trenton, Michigan, și o operațiune de prelucrare în Toledo, Ohio, a declarat Boyer.

În total, producătorul auto s-a angajat să investească 19 miliarde de dolari în noi investiții în operațiunile din SUA și să creeze 5.000 de locuri de muncă acolo unde anterior plănuia să elimine 5.000 de locuri de muncă, au precizat Fain și Boyer.

UAW a obținut dreptul la grevă în ceea ce privește deciziile de investiții în produse, a spus Fain.

CREȘTEREA COSTURILOR

Fain a acuzat producătorii auto din Detroit că au îmbogățit directorii și investitorii în timp ce au neglijat muncitorii și a spus că succesul UAW va ajuta muncitorii cu guler albastru din întreaga țară.

Companiile au susținut că cererile UAW ar crește semnificativ costurile și le-ar dezavantaja în fața liderului EV Tesla și a mărcilor străine precum Toyota Motor, care nu sunt sindicalizate.

Ford se așteaptă ca noul contract să adauge între 850 și 900 de dolari la costul forței de muncă pe vehicul. Tesla avea deja un avantaj în ceea ce privește costul forței de muncă de aproximativ 20 de dolari pe oră, au declarat analiștii.

Negocierile UAW au coincis cu campaniile sindicale de profil ale scriitorilor și actorilor de la Hollywood aflați în grevă și ale lucrătorilor de la gigantul de livrări UPS. În contextul lipsei de personal la multe întreprinderi, mișcarea sindicală a părut revigorată după decenii de declin.

Negocierile contractuale au atras atenția lui Biden și a rivalilor republicani, care consideră că Michigan și alte state importante producătoare de automobile sunt esențiale pentru strategiile lor de campanie din 2024.

scroll to top